18:57 / 21.05.2020.

Autor: Dajana Šošić/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Stranke se pripremaju za izbore

-

-

Foto: - / -

Službena izborna promidžba još nije počela, no političari su već žestoko krenuli u bitku za birače. Svi su uvjereni u uspjeh, zaoštrava se retorika, riječi se ne biraju.
Službena izborna promidžba još nije počela, no političari su već žestoko krenuli u bitku za birače. Svi su uvjereni u uspjeh, zaoštrava se retorika, riječi se ne biraju.

Predsjednik stranke Andrej Plenković vjeruje da će HDZ dobiti većinsko povjerenje birača i moći tražiti partnere za formiranje buduće vlade koji su im svjetonazorski i programski bliski. Na pitanje o mogućoj koaliciji s SDP-om sarkastičan je.

- Nakon svih izjava s naše strane, nakon divnih, kulturnih, pristojnih izjava predsjednika SDP-a  usmjerenih naročito prema predsjedniku Sabora, ja mislim da unutar HDZ-a sve pršti od želje za koalicijom s SDP-om, poručuje Plenković. 

Prijedlozi kandidata županijskih organizacija za izborne liste u stranku pristižu sutra i tijekom vikenda, a izborni program HDZ-a u završnoj je fazi izrade.

- Što se tiče općina već smo to komunicirali, idemo u smjeru racionalizacije, funkcionalnog spajanja i smanjenja broja dužnosnika, ističe Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

A teze da je ljut jer za njega nije bio mjesta na listi HDZ-a odbacio je danas vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je jučer objavio odluku o izlasku iz stranke. Danas je potvrdio kako će vjerojatno biti nositelj liste Domovinskog pokreta za 5. izbornu jedinicu.

- Kada shvatite da nešto gubite, a ovdje mislim na HDZ, i da ste u defenzivi, tada pribjegavate različitim manevrima odvraćanja pozornosti. Rekao sam i ponovit ću, fokus na saborski mandat Ivana Penave nije uopće tema, poručio je Penava. Na pitanje je li mu prihvatljiva koalicija sa SDSS-om, odgovorio je - "ne meni je to neprihvatljivo". 

Neprihvatljivo je i SDP-u da je HSLS-ov predsjednik Dario Hrebak izjavio kako je stranci bolje ne dobiti mandat nego nastaviti agoniju s HDZ-om, a sada s istima pregovora o mjestu na listi.

- Radna dijagnoza HSLS-a bila je agonija,  a konačna je lijepa hrvatska riječ - urušaj, ustvrdio je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a.

- Ostojića cijenim kao doktora, vrsnog stručnjaka ali o politici nema pojma. Da ima vrlo vjerojatno bi danas bio graodnačelnik grada Zagreba, uzvratio mu je Hrebak. 

Dok traju pregovori u vezi s listama, Most se i dalje osipa. Odlazak iz politike najavio je i njihov saborski zastupnik Robert Podolnjak. U objavi na Facebooku objasnio je kako je frustriran zbog toga što se stanje ne može mijenjati nabolje, smatra da je Sabor postao institucija u koju građani nemaju povjerenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!