10:01 / 31.05.2019.

Autor: HRT

Stranke su rezimirale rezultate za EP i pripremaju se za predsjedničke izbore

-

-

Foto: - / -

Nakon izbora za Europski parlament stranke se užurbano pripremaju za predsjedničke izbore u prosincu, a onda i za parlamentarne izbore na jesen iduće godine.
Nakon izbora za Europski parlament stranke se užurbano pripremaju za predsjedničke izbore u prosincu, a onda i za parlamentarne izbore na jesen iduće godine.

- Stierova presica i odgovor Plenkovića

Marijana Petir, članica Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, nije među hrvatskim zastupnicima koji će imati mandat u EP-u od 2019. do 2024. godine. Zahvalila se svim biračima koji su glasovali za nju te ju podržali s oko 50.000 glasova.

- Već dvije godine sam nezavisna zastupnica nakon što me Krešo Beljak izbacio iz stranke, uz još 100 najutjecajnijih ljudi. Svoj rad sam nastavila kao nezavisna zastupnica i maksimalno sam ulagala napor dea zaštitim hrvatske interese, a posebno sam bila aktivna u odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Petir: Odbila sam biti na listi HDZ-a jer je Plenković tražio da se učlanim u stranku

Govoreći o razgovoru s Andrejem Plenkovićem kazala je da je on pozvao i tom prigodom pohvalio njezine aktivnosti.

- Čestitao mi je i na europskom oskaru kojega sam dobila kao najbolja europska zastupnica za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo. Kazao je da on smatra da sam radila dobro svoj posao, da sam dobro štitila hrvatske interese i da bi on volio da budem na listi HDZ-a i da je uvjet za to da se učlanim u HDZ. Ja sam to odbila, rekla je Petir.

- Poruka premijera bila je da mi je on rekao da sve to što sam ja napravila ne vrijedi ništa ako nemam političku iskaznicu. Ja se s tim ne slažem. I mislim da je to loša poruka mladima.

Na pitanje urednika i voditelja Mislava Togonala što će sada učiniti kada 1. srpnja prestaje s radom u EP-u, Petir je kazala da je ona poznata kao radišna osoba i da će sasvim sigurno raditi.

- Veliki politički kapital je 50.000 glasova koje sam osvojila. Sigurno je da imam i dalje obavezu raditi u interesu hrvatskih građana i hrvatskog naroda.

Sokol: Ne možete imati figu u džepu, uči na listi jedne stranke, a zastupati neku svoju priču 

Na tvrdnju Togonala da bi HDZ-u dobro došlo 50.000 glasova, jer da bi u tom slučaju možda imali čak i dva zastupnika više, Tomislav Sokol iz HDZ-a, odgovara da je medijska slika oko HDZ-a u vezi s izborima malo izokrenuta.

- Mnogi HDZ proglašavaju gubitnikom, a SDP pobjednikom. Dirljivo mi je da SDP plače od sreće što je pobijedio, a dobio je 20% manje glasova od HDZ-a. U odnosu na prošle izbore HDZ je ove godine donio odluku da ide samostalno na izbore. Mislim da je to najpoštenije prema biračima, kazao je Sokol.

Naglašava kako smatra logičnim da osobe koje su na listi neke stranke budu i članovi te stranke jer prihvaća njezine programe.

- Mislim da ne možete imati figu u džepu i onda ući na listi jedne stranke, a onda zastupati neku svoju priču. Mislim da trebate zastupati vrijednosti one stranke na čijoj ste listi, dodaje.

Kazao je i da kao najbolji student generacije na Pravnom fakultetu nije tamo mogao ostati zbog nekih razloga koje imaju veze s politikom. Bilo je nažalost određenih ljudi koji su bili ideološki orijentirani, rekao je Sokol i napomenuo da ne želi generalizirati. No to nije pitanje jedne stranke ili političke opcije već toga nažalost u našem društvu ima previše i protiv toga se moramo boriti.

Matić: Nakon izbora - matematika je neumoljiva

Fred Matić
iz SDP-a, rekao je da su njegove preferencije kao zastupnika u EP-u, obrana i sigurnost, pitanja socijalne politike i ljudska prava. Govoreći o rezultatima izbora za EP kazao je: Matematika je neumoljiva. Imali smo dva mandata, a sada imamo četiri. Naši najvažniji politički suparnici imali su šest mandata, a sada imaju četiri, stoga je apsolutno jasno tko je tu relativni ili apsolutni pobjednik ili gubitnik.

Ovi rezultati izbora dobar je vjetar u leđa našoj stranci koja je proteklih godinu i pol dana ili dvije prošla jedno vrlo turbulentno razdoblje i sada se kolo sreće okreće. Sada vidimo da su problemi prešli na drugu stranu, iako ih nikome ne želimo. Evo, neka malo i oni osjete kako je to kada mečka zaigra i pred tvojim vratima.

Na pitanje tko bi prema njegovom mišljenju bio dobar kandidat za predsjednika države, Matić je kazao da "ne odgovara na hipotetska pitanja". SDP je velika stranka. Imat će sigurno svoga kandidata. Razgovarali smo o tome. Još nitko se službeno nije kandidirao niti ponudio svoje usluge. U svakom slučaju ćemo u razumnom roku predložiti svoga kandidata. Mi smo velika stranka, pa nećemo biti niti prvi koji će izaći s imenom, ali nećemo biti niti zadnji, kazao je Fred Matić.

Na pitanje hoće li on podržati Zorana Milanovića, kazao je: o tom, po tom.

Bunjac: HDZ je rastjerao sve koji bi im mogli pomoći

Branimira Bunjca
iz Živog zida uednik Togonal pitao je tko će iz te stranke ići u Europski parlament.

- Mandat ima Ivan Vilibor Sinčić. On će odlučiti ide li on ili netko drugi. Odluka će biti idućih dana i javnost će biti pravodobno obaviještena. Ako Sinčić ode u EP, on će sasvim sigurno biti vidljiv i pošteno će zastupati hrvatske interese, kao što je to činio i u Hrvatskom saboru.

Osvrnuvši se na rezultate izbora za EP kazao je kako smatra da priča o tome da HDZ nije doživio poraz - nije točna.

- HDZ je doživio iznimno teški poraz. On jednostavno nije mogao dobiti manje glasova nego što je dobio. Dobili su manje glasova jer su izgubili taj koalicijski potencijal. Rastjerali su od sebe sve koji bi im mogli pomoći, ustvari koji im i jesu pomagali na prethodnim izborima. Istovremeno, one stranke koje drže većinu u Saboru ostavili su da se koprcaju ispod praga bez ikakve pomoći, kao što su npr. HNS, HSLS, Bandićeva stranka, čak i SDSS. Oni su se bahato riješili svih mogućih suradnika, a s druge strane su degradirali čak i članove svoje vlastite stranke, po principu možeš uzeti bilo koga, zalijepit mu na čelo naljepnicu HDZ-a i on će pobijediti na izborima. Pokazalo se da to nije tako i HDZ sada ima ozbiljnih problema, dodao je.

U emisiji je među ostalim bilo riječi i o "crnom labudu", rejtingu stranaka, tenzijama uoči izbora, plaćama u Europskom parlamentu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!