Strašni prizori s područja gdje je bio epicentar potresa

23.03.2020.

10:03

Autor: Studio 4/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Ministar obrane Damir Krstičević već je obišao vojnike, Kundid kaže da Krstičević redovito prati sve što se događa i imaju njegovu punu potporu za izvršavanje svojih zadaća.
- Crkva u Čučerju, nedaleko od epicentra potresa, gotovo je razrušena, toranj je popucao, urušio se veći dio krova, no srećom nije bilo veće štete kao na zagrebačkoj katedrali, javila je Iva Magušić Dumančić u "Zajedno za zdravlje".

Građani su javili da je u epicentru potresa situacija jako loša - kuće su uništene, nitko se ne javlja na njihove pozive i ne znaju što im je činiti. Riječ je o mjestima Kašina, Medvedski Breg, Trnava, Popovec, Vidovec i Markuševec.

Magušić Dumančić dodala je da stanovnici kažu da su, unatoč traumi, optimistični. Najveće štete imaju na krovovima kuća i na dimnjacima, popucala su stakla, no lako za to jer je strah bio neopisiv nakon prvog potresa.

Još nije poznat točan broj oštećenih objekata, no Magušić Dumančić kaže da gotovo svaka kuća ima neko oštećenje , najviše je riječ o uništenim krovovima, dimnjacima i popucanim staklima.

Zvonik crkve u jako je lošem stanju, statičari još nisu stigli procijeniti stvarno stanje - neki stanovnici kažu da će je trebati rušiti, drugi vjeruju da se može obnoviti.


- Centar Zagreba najviše je pogođen jučerašnjim potresom. Trenutačno su na terenu vojska, vatrogasci i ostale interventne službe i raščišćavaju ulice, rekla je Maja Kubik.

Razgovarala je s brigadnim generalom Tihomirom Kundidom koji je rekao kako na pojedinim lokacijama u samome središtu Zagreba prijeti urušavanje dijela zgrada.

- Sada je primarna zadaća skinuti dijelove koji bi se mogli urušiti. Nakon toga vojska će to sanirati i očistiti, rekao je.

Ministar obrane Damir Krstičević već je obišao vojnike, Kundid kaže da Krstičević redovito prati sve što se događa i imaju njegovu punu potporu za izvršavanje svojih zadaća.

- U ovom trenutku imamo angažirano 150 vojnika i 10 inženjerijskih strojeva koji rade na raščišćavanju grada. U dogovoru s gradskim vlastima koje su izrazile prioritete, u skladu s tim raščišćavamo uglavnom haustore i dvorišne prostore koji su još uvijek zatrpani, dodao je. 

Istaknuo je da je hrvatska vojska jučer pokazala ono što ona ustvari i je - da smo visoko spremni, jako dobro organizirani i vrlo motivirani kada je potrebna pomoć hrvatskom narodu.

- U tom kontekstu, kada nas građani vide, pružamo im određenu dozu sigurnosti i znaju da kada smo mi angažirani, sve će biti u redu. Mi smo tu upravo zbog građana, njihove sigurnosti i dobrobiti, rekao je Kundid.

Na pitanje koliko bi moglo trajati samo raščišćavanje, Kundid kaže da su oni jučer procijenili kako će vojsci trebati 2 dana da raščisti središte grada. No počeli su ujutro sa 100-tinjak vojnika, a do kraja dana sudjelovalo je njih 285. Ovo što je danas ostalo, to su vrlo mali zahvati u odnosu na jučer, dodaje objašnjavajući da je važno što prije normalizirati život u Zagrebu.

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je mogućnost progašenja elementarne nepogode, no razmjeri štete još nisu poznati. No, šteta je velika i trebat ćemo  pomoć EU-a i fonda solidarnosti, dodala je Kubik.


Magušić Dumančić javila se iz Vugrovca Donjeg, mjesta nedaleko od Čučerja koje je također blizu epicentra jučerašnjeg potresa. Rekla je da su najviše oštećeni krovovi kuća, dimnjaci, popucala su stakla. Dodaje da su vatrogasci imali mnogo posla, pomagali su ljudima u intervencijama, raščišćavali sve što je trebalo.

Stanovnici su još u šoku, javlja Magušić Dumančić, te postoji strah se ne dogodi još jači potres.

- Prisutan je i strah od koronavirusa, ljudi ne izlaze baš iz svojih kuća, dodala je.

Magušić Dumančić kaže da izvana možemo vidjeti samo vanjsko oštećenje, pitanje je kakva su unutarnja na svakom objektu.

- Mnogi čekaju procjene da vide hoće li uopće moći nastaviti živjeti u svojim domovima, dodala je.


Iz središta Zagreba javila se Jelena Bokun, rekla je da su sve službe na terenu i daju sve od sebe da što prije raščiste središte grada. Danas je na terenu 180 pripadnika hrvatske vojske, rekla je, koji su raspoređeni po raznim lokacijama u gradu. Danas rade na mikrolokacijama poput haustora i dvorišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!