Reakcije: SDP mora biti čist da bi mogao prozivati HDZ

20.04.2023.

Zadnja izmjena 19:42

Autor: Dnevnik/HRT/A.S.

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu

Središnjica SDP-a na Iblerovom trgu

Foto: Petar Galebov / PIXSELL

Ostavku glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića i još četiri člana stranke zbog DORH-ove optužnice za falsificiranje potpisa za kandidature na lokalnim izborima u redovima parlamentarnih stranaka komentirali su kao očekivan potez te poručili da SDP mora biti čist da bi mogao prozivati HDZ.

Oglasio se bivši SDP-ovac Stribor Valenta, koji je podnio kaznenu prijavu zbog sumnje na krivotvorenje potpisa za kandidaturu za brodsko-posavskog župana na prošlim lokalnim izborima. 

- Oni su sjedili u stranci i uzeli su komplet posteljice one s potpisima za kandidaturu gradonačelnice Martine Kraljević  i prepisivali su svojom rukom na nove obrasce za župana i to je radio Vedran Babić, Darko Karamazan i meni još jedna nepoznata osoba, rekao je Valenta, te dodao da je saznao da su se kasnije pridružili i sam Goran Knežević, Mijo Kladarić i Mario Vučinić.

Nekoliko dana prije izbora 2021., tvrdi, od njega se pod pritiskom tražilo da stranci dostavi sporne potpise.

- Peđa Grbin me zvao pet-šest puta dnevno uoči tih lista, kaže.

Stranačko vodstvo, Državno odvjetništvo i policija sve su znali godinu i pol. No zašto stranačka tijela nisu prije reagirala, ostalo je nejasno. Danas nitko iz SDP-a nije želio pred kamere. Evo kako je na to pitanje jučer odgovorio predsjednik stranke.

- Stranka nije tijelo kaznenog progona niti imamo na raspolaganju mehanizme niti ih smijemo primjenjivati u ovakvim situacijama, rekao je Grbin jučer.

Zato su vladajući spremno komentirali.

- To su grijesi koji se vežu za ljude. Kada govorimo da se za nečasna djela ne može odgovarati kolektivno onda nas napadaju iz oporbe. Imate izjavu kolegice da članovi HDZ-a nose stigmu kao Nijemci iz drugog svjetskog rata. To je najstrašnija izjava koja je izrečena, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Dio oporbe u cijeloj aferi vidi političku igru.

Nikola Grmoja
(Most) ocjenjuje da je riječ o jako neugodnoj situaciji za SDP jer je riječ o visokopozicioniranom članu stranke. 


- Nakon afere Sortirnica, sada i ovo s glavnim tajnikom, a to samo pokazuje koliko su nam potrebne promjene u hrvatskoj politici. Ne vjerujem puno u ovakav DORH i USKOK i mislim da su pod političkom kontrolom Andreja Plenkovića, ali da biste bili u sukobu s Vladom i prozivali ih morate biti apsolutno čisti, a to je problem SDP-a, kazao je.

- I laici shvate da se radilo o dokazima koji su postojali od prvog dana pa se pitaju zašto je trebalo godinu dana. Možda je problem u prioretiziranju slučajeva, rekla je Sandra Benčić, Klub zeleno-lijevog bloka.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) ističe kako je bilo za očekivati da će se podignuti takva optužnica nakon što je već za vrijeme izbora prijavljeno da su neki potpisi na listi lažni. U sudskom procesu će se utvrditi o čemu je riječ i jedini ispravan potez Vedrana Babića je to što je napravio. Smatra kako to treba osuditi jer daje lošu sliku za sve.


Krešo Beljak (HSS) podsjetio je da su uoči lokalnih izbora dogovarali sa SDP-om zajednički nastup u Brodsko-posavskoj županiji, rekavši kako bi HSS, koliko god da je slab, sigurno skupio više od stotinjak potpisa.

- Do te suradnje nije došlo jer su SDP-ovci zaključili da mogu ići sami, a sada se vidi da nisu bili kadri ni skupiti potrebne potpise. Čudi me da si je Babić to dopustio jer je riječ o amaterskoj grešci, no sada će posljedice snositi on i stranka. Kada si na poziciji glavnog tajnika stranke koja pretendira biti na vlasti i dati premijera, onda je to stvarno zadnje kokošarenje, ako je sve to istina, smatra Beljak.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) kaže da je ostavka najmanje što je glavni tajnik SDP-a morao napraviti, ako je bilo muljanja i lažiranja potpisa. To je bilo nepotrebno ako nemate dovoljno potpisa, nemojte izaći na izbore i kraj priče, kazao je.

Hrvoje Zekanović (HDS) navodi da sve afere u Hrvatskoj imaju ime, a on bi ovu nazvao "Saucha 2.0". Isti obrazac ponašanja već smo imali kod SDP-a, prvo kod bivšeg predsjednika stranke Zorana Milanovića, a sada kod aktualnog Peđe Grbina, koji SDP "vodi u svijetlu budućnost", rekao je Zekanović. 

Bivši SDP-ovac Franko Vidović (Socijaldemokrati) slučaj nije htio komentirati, samo je poručio "o bivšima sve najljepše".

Sad je na potezu pravosuđe jer optužnica je podignuta - za krivotvorenje isprava kazna je do tri godine zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!