11:44 / 05.07.2018.

Autor: I.M./HRT

Strigo o situaciji na Tajlandu: Na dijelovima je špilja toliko uska da se oprema mora skinuti

-

-

Foto: - / -

Prema izvještajima, stanje u tom objektu je iznimno teško, ima puno vode i blata, kanali su uski, na određenim mjestima toliko da treba skinuti opremu kako bi ih se prošlo, rekao je Strigo.
Tajlandski specijalci objavili su novu videosnimku na kojoj se vidi da su 12-orica dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov nogometni trener, koji su više od tjedan dana zarobljeni u špilji na sjeveru zemlje, u dobrom stanju. Još se ne zna kako će i kada skupina izaći iz četiri kilometra dugog špiljskog sustava koji je poplavljen i pun blata.

Mjerodavni kažu da dječaci uče roniti kako bi što prije izašli jer će u suprotnom mjesecima morati čekati da se voda povuče.

Koliko je realno očekivati da djeca brzo nauče roniti, pitali smo Vladana Strigu, speleoronioca iz HGSS-a. On kaže da je sve moguće, ali i da je to najnesigurnija i najteža opcija. Ako se spasioci odluče za nju, za to će, siguran sam, imati čvrste, objektivne razloge. To su najiskusniji i najbolji ljudi na svijetu, ondje su, procjenjuju situaciju i rizike i donijet će finalnu odluku.

Ako se gleda samo na sigurnost, najbolja bi opcija bilo isušivanje, kaže Strigo.  Mi nemamo nacrte pa ne možemo nešto navesti kao bolju varijantu. Sve ovisi o morfologiji tog objekta. Špiljski sustavi mogu biti vrlo kompleksni, kanali uski, zavijeni, potopljeni, mutni i blatnjavi. Tu mogu postojati i blatne kosine koje su nesigurne za penjanje. Kompleksnost takvog sustava može varirati od vrlo jednostavnog do ekstremno kompleksnog, rekao je Strigo.

Istaknuo je da su to razlozi zbog kojih je spasiocima bilo potrebno više od 6 sati da prođu put do dječaka. Dodao je da je za takav pothvat nužna i velika količina opreme. Ono što znamo iz izvještaja koji dolaze do nas jest da je stanje u tom objektu iznimno teško, ima puno vode i blata. Kanali su uski, na određenim mjestima toliko da treba skinutu opremu kako bi ih se prošlo, rekao je

I u toj situaciji zamisliti dječake koji ne zanju ni plivati, a kamoli roniti...
To je prostor koji je taman, voda mutna, ne vidi se ništa i to prirodno čovjeku stvara osjećaj tjeskobe. I potencijalno otvara prostor za paniku. A pogotovo ako ne znate ni plivati, a kamoli roniti. I sportskim roniocima koje dolaze iz mora i čistih voda veliki je stres prvi susret s takvom okolinom. To je čovjeku neprirodno okružje, rekao je Strigo.

Slučajeve spašavanja u špiljama imali smo u Hrvatskoj, ali su srećom rijetki, kaže Strigo. Naši su ronioci sudjelovali u nekoliko međunarodnih akcija spašavanja. Izrazio je zadovoljstvo što iz dna u dan raste broj speleoloških ronilaca - i zbog dostupnosti opreme, ali ponajprije zbog ljepote našeg podzemlja. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!