11:07 / 06.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Štromar: HNS čestitao Plenkoviću; još nije bilo razgovora o mogućoj suradnji

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska narodna stranka (HNS) u ovo trenutku još nije imala nikakve razgovore s premijerom Andrejem Plenkovićem i HDZ-om oko moguće suradnje u novoj vladi.
Hrvatska narodna stranka (HNS) u ovo trenutku još nije imala nikakve razgovore s premijerom Andrejem Plenkovićem i HDZ-om oko moguće suradnje u novoj vladi, izjavio je predsjednik HNS-a Predrag Štromar.

HDZ već danas kreće u pregovore o sastavljanju Vlade

Aktualni potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je da se telefonski čuo s premijerom Plenkovićem odmah po objavi izbornih rezultata, kojom prilikom mu je čestitao na pobjedi na parlamentarnim izborima.

HDZ je odnio uvjerljivu pobjedu na jučerašnjm parlamentarnim izborima u Hrvatskoj s osvojenih 66 mandata, i pobijedivši u osam izbornih jedinica te u 11. izbornoj jedinici za dijasporu.

Štromar je naglasio kako je HNS i dalje parlamentarna stranka, dodavši kako su oni pokazali svojim radom da se u Vladi može raditi na konkretnim projektima i uspješnim reformama. Smatra da buduća Vladi treba slijediti taj primjer i nastaviti istim putem.

Na pitanje bi li se odazvao na Plenkovićev poziv da otpočnu pregovore oko buduće suradnje, kazao je kako je to hipotetsko pitanje, na koje u ovom trenutku ne želi odgovarati.

Još jednom je čestitao Andreju Plenkoviću i HDZ-u na izbornoj pobjedi, a osobito je zahvalio svim biračima koji su glas dali HNS-u.

Zadovoljan sam s osvojenim mandatom Štromar je rekao da su u HNS-u zadovoljni s osvojenim mandatom na parlamentarnim izborima iako su očekivali više te je najavio da će i dalje inzistirati na provođenju reforme obrazovanja i subvencioniranju kredita za mlade.

- Prije mjesec dana sam preuzeo stranku i još jučer ujutro se govorilo da nećemo više biti parlamentarna stranka. Ostali smo. S time sam zadovoljan, ali sigurno da sam očekivao i više, rekao je Štromar na konferenciji za medije.
Od danas već idu na teren graditi bolji novi HNS kako bi mu vratili stari sjaj, dodao je.

Upitan hoće li nešto uvjetovati HDZ-u u zamjenu za podršku, rekao je da će o tome razgovarati na tijelima stranke. 

- Nema uvjeta, nama je uvjet da građanima damo podršku za sve ono što smo radili u našem programu, da se realiziraju ti projekti. To nam je cilj, vidjet ćemo na koji način, rekao je Štromar.

Dodao je da će inzistirati da se nastavi reforma obrazovanja i da učenici imaju uvjete učenja kao u modernim zapadnoeuropskim zemljama i u slučaju da su u Vladi, ali  i oporbi.

Na pitanje bi li mu bilo draže biti saborski zastupnik iduće četiri godine ili ministar graditeljstva, Štromar je odgovorio da o tome još nije razmišljao.

Dodao je da će i dalje inzistirati i na subvencioniranju stambenih kredita za mlade.

- Rado bih da naši mladi mogu i sad u rujnu, ali i idućih godina, aplicirati na subvencionirane kredite kako bi ta dobra demografska mjera i dalje bila kvalitetna u Hrvatskoj, rekao je.

Upitan kako doživljava premijerove riječi da ne bi imao ništa protiv da se nastavi koalicija HDZ-a i HNS-a, Štromar je ocijenio da je Plenković očito bio zadovoljan sa suradnjom i onime što su postigli u Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na pitanje je li mu prihvatljivo da u toj koaliciji bude i čelnik Reformista Radimir Čačić, rekao je da je Čačić "osebujna osoba" i da bi u tom slučaju trebao objasniti kako bi ušao u HDZ-ovu koaliciju, ako je sada bio u Restart koaliciji jer je upravo zbog toga kritizirao HNS prije par godina.

- Ako ideš u koaliciju s nekim, moraš imati pravi razlog, a to je da je država u jednoj teškoj situaciji kao što je bila prije tri godine, ocijenio je.

Vezano za ministricu znanosti i obrazovanja koja na HNS-ovoj listi nije ostvarila rezultat, rekao je da je ona imala potpunu podršku HNS-a u provedbi programa te joj je omogućeno da okupi ekipu stručnjaka.

- Odradila je svoj dio posla, a sada nam je pomogla u tome da ostvarimo ovaj mandat u trećoj izbornoj jedinici, ustvrdio je Štromar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!