15:52 / 27.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Štromar i Ponoš: Pri kraju prva faza sanacije stijena u Omišu

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projektom sanacije stijena iznad Omiša štitimo ljude koji su naš najveći kapital, izjavio je Štromar novinarima na platou tvrđave Mirabella.
Potpredsjednik Vade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš posjetili su Omiš te izvijestili kako se privodi kraju prva faza sanacije stijena iznad toga grada, u što je uloženo 35 mil. kn, pa je sada smanjena mogućnost obrušavanja i povećana je sigurnost građana.

Projektom sanacije stijena iznad Omiša štitimo ljude koji su naš najveći kapital i dajemo veću sigurnost za stanovanje, izjavio je Štromar novinarima na platou tvrđave Mirabella. Istaknuo je kako je sanacija stijenske mase iznimno kompleksan projekt te jedan od rijetkih u svijetu koji se izvodi na način kako se to obavlja u Omišu s obzirom na to da je opasnost velika, zbog čega je čestitao svim sudionicima sanacije.

Završetak prve faze sanacije stijena očekuje se u iduća dva mjeseca, a Štromar najavljuje i drugu fazu nakon što se obave dodatne analize i utvrde eventualno potencijalne nove opasnosti. Država će pomoći i u drugoj fazi, a koliko će to stajati, pouzdanije će se znati nakon analize. Slijedit će natječaji za drugu sanacijsku fazu i stvorit će se još veća sigurnost građana u Omišu, poručio je.

Ponoš je rekao kako je Fond u prvu fazu sanacije stijenske mase iznad Omiša investirao oko 35 milijuna kuna. Vjerujem kako je do sada ovaj projekt sanacije stijena iznad Omiša napravljen optimalno. Apsolutne sigurnosti nema, ali bitno je da je sada sigurnost u Omišu mnogo veća nego što je bila prije sanacije, istaknuo je.

Voditelj projekta sanacije Senad Lugić izvijestio je kako prva faza sanacije obuhvaća 25 mikrolokacija duž oko 2,5 kilometara stijenskog područja. Naveo je kako je u tijeku završna helikopterska montaža čeličnih protuodronskih barijera visine pet do šest metara, a danas i sutra te će se barijere (brane) postaviti duž oko 250 metara.

Podsjetio je da je u siječnju ove i lipnju prošle godine postavljen dio protuodronskih barijera, a do ovog ljeta te će čelične barijere biti postavljene na svih predviđenih 700 metra dužine iznad Omiša.

I omiški gradonačelnik Ivo Tomasović sanaciju je ocijenio kao jako složen projekt, zbog kojega se dio građana Omiša preselio na 45 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!