11:52 / 24.05.2020.

Autor: Vijesti/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./B.A./HRT

Štromar izabran za predsjednika HNS-a: "Hrvatska se voli radom"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati danas je za predsjednika izabrala Predraga Štromara.
Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati danas je za predsjednika izabrala Predraga Štromara.

Glasanje je zbog situacije s koronavirusom održano online, pristupilo mu je 529 delegata, od čega je 468 dalo podršku Štromaru, a 49 je dalo glas protukandidatu Borisu Blažekoviću.

Novi zamjenik predsjednika stranke saborski je zastupnik Stjepan Čuraj, dok su za potpredsjednike izabrani Karolina Juzbašić, predsjednica Ženske inicijative HNS-a, i Jasmin Krizmanić, načelnik Gornje Stubice.Štromar, potpredsjednik Vlade iz redova HNS-a, nakon proglašenja pobjednika zahvalio je članicama i članovima stranke na podršci te poručio da pravi zadatak tek sad slijedi.

- Već tri desetljeća živim i dišem za HNS. U tom vremenu u politici sam se nagledao svega i jasno mi je da ljudi nemaju povjerenja u politiku. HNS je uvijek bila stranka koju je zapalo odraditi sve što su drugi tvrdili da je nemoguće. Jesmo li radili greške? Naravno da jesmo. Upravo zato sam i odlučio postati predsjednik jer vjerujem da slušajući jedni druge zajedno možemo vratiti povjerenje građana. Za mene se Hrvatska voli radom i pozivam vas da takvo domoljublje ostavimo svojoj djeci u naslijeđe, poručio je Štromar.- Nikad u istraživanjima ne stojimo najbolje pa smo opet tu. Istraživanja se najčešće rade na razini cijele Hrvatske a mi imamo sredine u kojima smo jaki, u kojima naši načelnici i gradonačelnici rade izvrstan posao i kojima mi ustvari želimo biti podrška iz centralne države. Očekujemo svakako tri do četiri mandata svakako, i sa ta 3-4 mandata ćemo utjecati na odluke koje će donositi buduća vlada, rekao je prije proglašenja u telefonskom razgovoru Štromar. 

- Ispod 5% ne smije biti nikakva razmišljanja. Mi svugdje moramo moći prijeći prag, a za to se treba uhvatiti posla, to je izuzetno težak danonoćni rad, motivirati stranačke kolege, prezentirati politike u javnosti, to nije jednostavno. To je vrlo, vrlo mukotrpan posao i po mom dubokom uvjerenju, posao za sljedeće parlamentarne izbore, poručio je Blažeković.

Online glasovanje

- Prvi put u povijesti HNS održava online Sabor. U tijeku je 16. sabor stranke, traje od 8 do 16 sati, a održava se putem online aplikacije koja osigurava transparentnost, tajnost podataka ali i zaštitu od bilo kakvog prodora u sustav, rekao je ranije novinarima predsjednik izbornog povjerenstva HNS-a Žarko Stilin u središnjici stranke.

Tradicionalno fizičko održavanje Sabora HNS-a te fizičko glasovanje za izbor novog predsjednika stranke, zamijenjeno je zbog epidemije bolesti COVID-19 elektroničkim glasovanjem.

Stilin je izvijestio kako je do 10 sati glasovalo više od 50 posto delegata HNS-ovog sabora. Dodao je kako u izboru predsjednika HNS-a ove godine sudjeluje 602 delegata.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!