14:38 / 06.06.2019.

Autor: HRT

Štromar najavio zatvaranje svih zagrebačkih mostova koji su prijetnja ljudima!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na stranici na Facebooku "1postozagrad" osvanula je fotografija urušavanja Savskog mosta.
Došlo je do urušavanja dijela Savskoga mosta u Zagrebu.

Na fotografijama je vidljiva rupa na kolniku. Iz Zagrebačkog holdinga rekli su da su obaviješteni o problemu te da su promptno reagirali, službenici su izašli na teren kako bi obilježili mjesto i spriječili ugrozu građana.

Valja napomenuti da se održavanjem mostova bavi Gradski ured za prostorno uređenje te se čeka i njegovo očitovanje.

Štromar najavio zatvaranje mostova

- OPREZ! Propao je Savski most! U više navrata sam upozoravao na loše stanje mostova u glavnom gradu Hrvatske i od nadležnih tražio detaljan plan održavanja mostova. Današnje propadanje pokazuje da je sigurnost građana ugrožena, a Grad Zagreb koji je zadužen za održavanje i dalje ignorira ozbiljan problem. Dosta smo upozoravali! Već sutra ćemo zatražiti od građevinske inspekcije da odmah pregleda i ZATVORI sve zagrebačke mostove koji su sigurnosna prijetnja ljudima, poručio je na svom facebook profilu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Ministarstvo: Grad Zagreb ni za jedan od mostova nije dostavio Plan održavanja

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u četvrtak navečer je, vezano za Savski most u Zagrebu, priopćilo da su još prošle godine uputili poziv gradovima za dostavu podataka o planu održavanja cestovnih građevina na njihovom području, te da je Grad Zagreb poslao izvještaj o stanju i potrebnim zahvatima sanacije za nekoliko mostova, među kojima nije Savski, međutim, ni za jedan od mostova nije dostavljen Plan i program održavanja cestovnih građevina.

- Nakon dobivenih odgovora  koji osim pojedinačnih izuzetaka nisu zadovoljavajući, Ministarstvo će u nastavku voditi računa da li uprave gradova poduzimaju svoje zakonske obveze u cilju zaštite građana i proračunskih sredstava. Naime, sigurnost svih građana Hrvatske na prvom nam je mjestu, ali bitno je i racionalno trošenje poreznih sredstava koja su naplaćena građanima stoga ćemo inzistirati na definiranim planovima i redovitom održavanju svih mostova u jedinicama lokalne samouprave, zaključuje se u priopćenju Ministarstva. 

- To nije ničija dobra volja, već zakonska obaveza. Prevencija i održavanje najbolji su način za garanciju sigurnosti, poručuju iz Ministarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!