19:24 / 24.05.2020.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Štromar: Neka nedjeljom radi tko hoće, moraju biti plaćeni duplo

-

-

Foto: - / -

Nama nije cilj u sljedećem mandatu biti u oporbi, sjediti u Saboru, poručio je novoizabrani šef HNS-a.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, koji je danas izabran za novog predsjednika HNS-a, rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku kako će HNS biti parlamentarna stranka te da im nije cilj da budu u oporbi, kao i da se protive zabrani rada nedjeljom.

Prema istraživanju HRejting HNS osvaja tek oko 1,5 posto glasova, no Štromar poručuje - bit ćemo parlamentarna stranka, sigurno ćemo imati određeni broj saborskih zastupnika.

- Možda je sramotna brojka koju imamo na nacionalnom nivou, ali u izborima uvijek dobivamo naše mandate, posebno u nekim mjestima, središtima, izbornim jedinicama, rekao je Štromar.

Na pitanje koja im je opcija bliže, HDZ ili SDP, i što ako ih pozove SDP odgovara da su dosad pokazali da mogu i s jednima i s drugima te da su dali kvalitetnu stabilnost u zadnje tri godine.

- Nama nije cilj u sljedećem mandatu biti u oporbi, sjediti u Saboru. Ja mogu sjediti u Saboru i dobivati plaću i ništa ne raditi ako sam oporba. Nije nam to cilj. Cilj nam je da budemo aktivni, da najbitniji dio programa prihvate oni s kojima ćemo provoditi taj program u djelo u sljedeće četiri godine, rekao je Štromar.

Štromar je rekao da je HNS protiv zabrane rada nedjeljom te da treba omogućiti ljudima koji tada žele raditi da rada, ali da moraju biti plaćeni duplo nego inače.

- Neka radi tko hoće, poručio je Štromar.

Što se tiče Zakona o obnovi Zagreba i kritikama na to što nije donesen u prošlom saborskom sazivu Štromar je rekao da su u izradu zakona krenuli odmah drugi dan nakon potresa, da su ga prije dva tjedna pripremili te da je u proceduri.

- Nisam čuo nikakve krucijalne primjedbe na taj zakon osim što možda nije donesen na vrijeme, kaže.

Dodao je kako paralelno rade na tome da ljudima omoguće hitne popravke kako bi mogli doći u svoje stanove.

Na pitanje kad će zakon ugledati svjetlo dana odgovara da će o tome odlučiti iduća parlamentarna većina.

- Neki su rekli odmah pet dana nakon što se konstituira novi Sabor, meni bi to bilo izuzetno drago, to bi značilo da je takav zakon kakav je koncipiran odličan i da se može donijeti u roku od pet dana, poručio je.

Štromar je između ostalog zahvalio protukandidatu na unutarstranačkim izborima Borisu Blažekoviću koji mu je prvi čestitao, dodavši da je kampanja bila fer i uredna. Glasanje je održano putem interneta, a Štromar je rekao da će digitalizacija biti u programu HNS-a.

- Korona nam je dosta pomogla u tome. Dva mjeseca se intenzivno radilo na tome da se digitalizacija uvede, rekao je Štromar.

Dodao je da ga ne zanimaju teme kao što je 1941., već teme za 21. stoljeće.

Štromar je rekao da je u HNS-u 30 godina i nagledao se svega, i loših i dobrih stvari, a zato se i prihvatio posla da biračima vrati povjerenje u politiku.

- Želimo čuti što građani misle. Do sad politika nije bila okrenuta prema građanima, bila je gluha prema odlukama, razmišljanjima, zahtjevima građana, poručio je Štromar, dodajući da će finalni program donijeti kad sve dogovore s građanima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!