16:15 / 30.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Štromar o obnovi Zagreba nakon potresa

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) izjavio je da će zakon o obnovi potresom pogođenog Zagreba za nekoliko dana ići u javnu raspravu.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) izjavio je da će zakon o obnovi potresom pogođenog Zagreba za nekoliko dana ići u javnu raspravu.

-
Zakon je u prethodnoj proceduri, ovih dana još razgovaramo sa strukom i svima koji mogu pomoći. Vrlo brzo, za koji dan, zakon ide u javnu raspravu, rekao je Štromar novinarima nakon sjednice Vlade.

Na njihove tvrdnje da je previše vremena prošlo od potresa te da još ima štete na ulicama Zagreba, odgovorio je kako neki kažu da donošenje zakona ide i prebrzo.

- Na početku idućeg tjedna imamo sastanak s Hrvatskom gospodarskom komorom, upraviteljima zgrada, dimnjačarima, gradskom plinarom, tj. sa svima kako bi utvrdili za koji dan, na koji način je optimalno riješiti problem dimnjaka i tople vode za mnoge koji zbog takvih razloga nisu u svojem stanu. Pozvali smo sve dionike i siguran sam da ćemo imati rješenje. Osigurat ćemo i sredstva za tu sanaciju. Tako da ćemo subvencionirati svima onima kojima to treba, uglavnom  preko upravitelja zgrada, kazao je ministar Štromar.

Istaknuo je da se upravitelji zgrada moraju više angažirati.

- Trebaju angažirati projektante i pomoći ljudima riješiti problem s dimnjacima. Mislimo da je realno da će trošak biti oko 20.000 kuna po kućanstvu, a mi ćemo veliki dio toga sufinancirati, izjavio je.

Na tvrdnje novinara da je Italiji trebalo samo mjesec dana da donese zakon o sanaciji štete nastale potresom u gradu L'Aquili 2009. godine, Štromar odgovara kako je ondje bila sasvim drugačija situacija od one u Zagrebu.

- Moramo biti oprezni i uključiti svu struku, ovo je specifičan slučaj, neću dozvoliti da bez struke zakon izađe van, mora biti optimalan, naglasio je ministar.

Na pitanje je li pokretanje obnove na jesen realno, najavio je da će se s projektiranjem moći krenuti već drugi tjedan i to za najbitnije dijelove zgrada, poput krovišta, dimnjaka i dovoda tople vode.

- Bit će sigurnog povrata dijela sredstava uloženih u sanacije krovova, dimnjaka, dizala i za bojlere, ustvrdio je Štromar.

Izbori u srpnju još upitni zbog pandemije

Ministar Štromar komentirao je i mogućnost izbora u srpnju, ali koji su još upitni s obzirom na pandemiju koronavirusa.

- Mislim da je jako bitno slušati epidemiologe i onda u skladu s njihovim prijedlozima donijeti odluke, poručio je.

Na pitanje novinara bi li onda HNS bio za raspuštanje Sabora ukoliko bude mogućnosti za izbore u srpnju, odgovorio je potvrdno ako  epidemiolozi potvrde da je to tako.

- Moramo slušati struku, sada smo ih slušali dva mjeseca, imamo dobre rezultate, ajmo i dalje slušati struku, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!