11:42 / 13.08.2019.

Autor: D.M./HRT

Štromar o subvencijama, ali i najavio HNS-ovog kandidata za predsjednika

-

-

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva najavio je natječaj za subvencioniranje stambenih kredita za mlade i odgovarao na pitanja novinara.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je natječaj za subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Ove će godine, kao i lani, sudjelovati dvanaest banaka, no kamatne stope bit će niže. Do kraja iduće godine očekuje se stambeno zbrinjavanje 20 000 mladih, istaknuo je Štromar. Gostujući u emisiji Tema dana, komentirao je subvencije, GUP, te koga HNS treba podržati za predsjednika. 

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

HNS ima osobu za predsjednika

Predrag Štromar
 ističe kako je najbolja opcija da HNS ima svog kandidata za predsjednika. Prema Štromaru to bi trebala biti osoba koja ima karizmu, ugled i koja će dostojno predstavljati državu u inozemstvu. Trenutno ne može reći o kojoj osobi se radi, prvo se moraju sastati tijela stranke i odlučiti, ali svakako ta osoba postoji u stranci. Štromar se nije htio izjasniti zašto ne bi podržali za predsjednika Zorana Milanovića


Brojna su pitanja i dileme koja je procedura za subvencioniranje, te tko ima pravo na subvencioniranje.

 - Od 10. rujna predaju se u APN-u zahtjevi za subvencionirane kredite. Imamo popis banaka i mladi imaju mjesec dana vremena izabrati svoju kreditnu instituciju, pronaći svoju nekretninu, stan, kuću ili ishoditi građevinsku dozvolu za izgradnju kuće, izjavio je Štromar. Naime, APN je prošli tjedan potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.Štromar je podsjetio da je izmjenama zakona putem POS programa omogućena kupnja svih stanova na tržištu, a ne samo onih u novogradnji. Poručuje da se tim modelom žele izaći ususret i onima koji su stariji od 45 godina, kako bi i oni mogli na povoljniji način riješiti stambeno pitanje. Kada je pak riječ o onim najmlađima, od 18 do 30 godina, Štromar kaže da su svjesni da je njima potreban najam stanova po povoljnijim uvjetima, pa stanovi koji se ne prodaju putem POS-a mogu ići u najam. Radi se i na novom programu, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, za izgradnju stanova za najam. Time će se omogućiti da se nakon nekoliko godina plaćanja najma u tim stanovima on i otkupi, dok bi se za iznos dotad plaćenog najma umanjila cijena stana.

Uvjeti za subvencioniranje stambenih kredita

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita moći će podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

U zagrebačkom GUP-u sigurno će doći do promjena

Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog odaziva građana na javnu raspravu o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Zagreba, ocjenivši da će zbog brojnih prijedloga i ideja u GUP-u sigurno doći do promjena. "Iznimno je bitno da plan niže razine bude usuglašen s planom više razine, a plan više razine od GUP-a je prostorni plan Grada Zagreba u kojemu su točno definirane namjene mnogih dijelova grada", kazao je. Ako sva procedura bude odrađena zakonski, Štromar je rekao da će tada Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopustiti izglasavanje GUP-a.

HNS inzistira na jačanju drugog mirovinskog stupa

Što se tiče navodnog Vladina odustajanja od jačanja drugog mirovinskog stupa, kako pišu neki mediji, Štromar je rekao da je HNS inzistirao da drugi stup ostane u kompletnoj mirovinskoj reformi. "I u tome smo uspjeli, a mi hoćemo i da se ojača drugi mirovinski stup, kazao je.  Dodao je da su "i prvi korisnici prihvatili prijedlog HNS-a i podignuli onaj novac koji mogu dići odmah kada odu u mirovinu". "Želimo da drugi stup bude još jači, jer to je budućnost svih naših mirovina", rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!