11:42 / 04.10.2019.

Autor: HRT

Štromar očekuje više od 4.000 zahtjeva za subvencije

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi koji nisu uspjeli predati zahtjev u ovom krugu prijava moži će to učiniti iduće godine u ožujku i rujnu, kazao je Štromar.
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar očekuje da će zaključno s petkom, zadnjim danom za zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u ovom krugu prijava, ukupno pristići više od 4.000 zahtjeva te se zalaže da se model subvencija nastavi i nakon 2020. godine.

U izjavi za medije ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Štromar je izvijestio da su banke u ime svojih klijenata Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do jučer predale 3.706 zahtjeva, a kako ih se danas očekuje još više od četiristo, što znači da će njihov ukupan broj premašiti 4.000. S obzirom da je u prošle dvije godine bilo više od 5.300 zahtjeva, Štromar ocjenjuje da je mjera izuzetno uspješna, pogođena i da su je mladi ljudi u potpunosti iskoristili.

Podsjetio je i da će svi oni koji nisu uspjeli predati zahtjev u ovom krugu prijava, otvorenom 10. rujna, moći to učiniti iduće godine u ožujku i rujnu, ujedno najavivši da će za banke koje će htjeti sudjelovati u programu u ožujku natječaj biti objavljen krajem godine ili u siječnju iduće godine.

Napomenuo je i da će svi koji su predali potpunu dokumentaciju dobiti subvenciju za kredit, kao i da se priprema proračun za iduću godinu i projekcije za iduće dvije godine te da će u proračunu biti osigurana sredstva.
Naime, kazao je da su u tijeku rasprave o tome da se model subvencioniranja kredita nastavi i nakon 2020. godine, a njegov će prijedlog biti da se u zakonu izbriše 2020. kao zadnja godina korištenje ovog modela.

- Tako da idući ministar ima otvorene ruke, jer on utvrđuje ima li sredstava i odlučuje ide li se u natječaj, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Po posljednjim podacima APN-a, dosad je obrađeno 1.062 zahtjeva, a 991 je odobren. Štromar poručuje da od ponedjeljka kreće intenzivna obrada svih zahtjeva, za što će biti potrebno nekoliko tjedana pa građane moli za strpljenje.

Kada je riječ o novosti od prošle godine, po kojoj visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi, a kreće se od 30 do 51 posto iznosa rate kredita, Štromar ocjenjuje da je ona polučila rezultat, s obzirom da je u 2018. i 2017. rast korištenja subvencioniranih kredita zabilježen upravo na slabije razvijenim područjima. 
Tako su slavonske županije i Ličko-senjska županija zabilježili skok potražnje i više od 200 posto, dok je primjerice u Gradu Zagrebu broj zahtjeva ostao otprilike na istoj razini, navodi Štromar.

Štromar: Najmlađi tražitelj subvencije ima 20 godina, a najstariji 44

Otkrio je i da najmlađi tražitelj subvencije ima 20 godina, najstariji 44, a prosjek je 33 godine. Također, navodi i da država uredno plaća bankama svoj dio kredita koji subvencionira, dok kod mladih obitelji još nije zabilježen niti jedan slučaj problema s otplatom.

Na pitanje novinara je li čuo za slučajeve da kod subvencioniranih kredita banke procjenjuju stanove značajno ispod njihove tržišne vrijednosti, Štromar je kazao da se to događa, no kako je to odnos između banke i klijenta koji dogovaraju uvjete kreditiranja. Upitan pak o tome da se pojedine civilne udruge žale da nedostaje stanova za najam, Štromar je napomenuo da je pokrenuta izrada strategije stanovanja u RH, a obuhvatit će i taj dio. On osobno smatra da treba ići u izgradnju stanova za najam, a podsjetio je i da su izmijenili zakon o POS-u po kojem se veći dio stanova može dati u najam, posebice za deficitarna zanimanja.

- Siguran sam, budućnost stanovanja u Hrvatskoj su i stanovi za najam, poručio je Štromar.

Uvjeti za subvencioniranje stambenih kredita

APN je u prvoj polovini kolovoza potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate. Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja ove godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

"Možemo" i "Hrast" kritiziraju sadašnju politiku subvencioniranja stanova

Politička platforma Možemo ocijenila je da je mjera subvencioniranja stambenih kredita promašena stambena politika jer stotine milijuna kuna javnog novca završi kao profit banaka, cijene nekretnina i najma rastu, a istovremeno država ne ulaže u fond javnih stanova.

Predstavnici Hrasta upozorili su da se Vladina mjera državnih subvencija na stambene kredite za mlade obitelji zloupotrebljava jer prodavači stanova, kažu, izravno ucjenjuju dobitnike subvencija i podižu cijenu stana.

- Mlade obitelji su nam javile da prodavači stanova otvoreno postavljaju dvije cijene za isti stan - višu ako se kupci javljaju na natječaj za subvencije, primjerice 1.500 eura po kvadratu i nižu, primjerice 1.300 eura po kvadratu ako kupac nema državnu subvenciju, upozorio je predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!