12:27 / 20.10.2018.

Autor: I.H./Hina/HRT

Štromar: Prosvjed protiv mirovinske reforme je demokratsko pravo

-

-

Foto: - / -

"To je demokratsko pravo, ali ja mislim da uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, a to su ponajprije dijalog, poručioje Štromar.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja te zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar izjavio je u subotu kako je sindikalni prosvjed protiv mirovinske reforme demokratsko pravo, ali uvijek treba prije se koristiti nekim drugim demokratskim pravima, ponajprije dijalogom.

"To je demokratsko pravo, ali ja mislim da uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, a to su u prvom redu dijalog. Hrvatska narodna stranka nije bila odmah zadovoljna svime što je bilo predloženo u mirovinskoj reformi, posebno što se tiče 2. stupa, međutim, dijalogom smo sve riješili. Drugi mirovinski stup ostaje aktivan, on je pravo svakog onog tko štedi u drugom stupu. Jedan dio sredstava moći će se realizirati odmah nakon ulaska u mirovinu. I mislim da takvim dijalozima možemo dolaziti do kvalitetnijih rješenja nego samim prosvjedima", rekao je novinarima Štromar, komentirajući današnji prosvjeda protiv mirovinske reforme, i što očekuje kako će to sve proći.

Komentirao je novinarsku tvrdnju da je zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić jači nego ikad, a vezano za suradnju s bivšom HNS-ovom saborskom zastupnicom Marijom Puh. Upitan strahuje li da će Bandić možda zatražiti rekonstrukciju Vlade, Štromar je odgovorio da se na neki način 'govori i priziva nestabilnost Vlade'.


Štromar: Vlada mora biti stabilna

"Govori se i priziva na neki način nestabilnost Vlade. Nestabilnost Vlade stvara nove uvjete za odlazak mladih izvan države. Stabilnost Vlade upravo kontra toga stvara uvjete da mladi ostanu ovdje. To smo dokazali posljednjih godinu dana stabilnosti Vlade", istaknuo je Štromar.

Naglasio je kako Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja radi na subvencioniranim kreditima, velika je potražnja za njima, svi koji su se javili će dobiti subvencionirane kredite, kupit će stanove, gradit će kuće, ostat će ovdje, djeca se rađaju, već više od 260 djece samo po programu od prošle godine je rođeno do sada.

Štromar je istaknuo i kako je i Europska komisija zaključila da su se napokon počele provoditi reforme u obrazovanju. "Oni vele nakon dugogodišnjih političkih prijepora. Više prijepora nema, stabilna je Vlada i idemo u reforme. I zato treba biti stabilna Vlada", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar Štromar.

Na tvrdnju novinara da ipak postoji mnogo kritika, pogotovo na Bandića da on zapravo kupuje zastupnike novcem Zagrepčana te upitan što kaže na takve kritike, Štromar je rekao kako ne želi vjerovati da su to kaznena djela, ali ako se utvrdi da jesu, Državno odvjetništvo mora odraditi svoj posao.

"Veli se i da su možda to kaznena djela. Ja ne želim vjerovati da su to kaznena djela, ali ako se utvrdi da jesu, mislim da ministarstvo, to jest Državno odvjetništvo mora odraditi svoj posao, kao što je i do sada odrađivalo", kazao je.

Upitan znači li to da nema straha od rekonstrukcije Vlade, Štromar je odgovorio: "Vlada mora biti stabilna. Bude li Vlada stabilna, bit će mnogo bolji i kvalitetniji uvjeti života u Hrvatskoj".

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) na pitanja novinara odgovarao je na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu nakon što je otvorio konferenciju "Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazima", održanoj u povodu obilježavanja Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!