12:42 / 20.04.2018.

Autor: M.M./HRT

Štromar: Subvencioniranje stambenih kredita je i demografska mjera

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar održao je konferenciju za novinare vezanu uz subvencioniranje stambenih kredita.
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar održao je konferenciju za novinare vezanu uz subvencioniranje stambenih kredita.

Istaknuo je da se u izmjene zakona išlo jer je po sadašnjem zakonu to bila jednokratna mjera. Odlučili smo se da idemo na više natječaja i taj novi zakon trebao bi vrijediti do 2020. godine, rekao je ministar Štromar.

Dodao je da je velika novost da se povećava trajanje subvencije s četiri na pet godina. Također produžuje se subvencioniranje i ako je član obitelji invalid. Do sada je to bilo za jednu godinu, a u novom zakonu predlažu se dvije godine.

Analizom zaprimljenih zahtjeva od prošle godine utvrdili smo da je jako puno subvencija bilo u jako razvijenim općinama i gradovima, više od 60 posto. Zato ćemo u ovom prijedlogu zakona predložiti da se s većim postotkom subvencioniraju izgradnja kuća, kupnja stana i kupnja kuće u mjestima koji imaju nižu razvijenost, gledano po indexu razbijenosti, rekao je.

Štromar je rekao da se na natječaj mogu prijaviti osobe mlađe od 45 godina. Subvencija može biti za kupnju kuće, kupnju stana i izgradnju kuće, a efektivna kamatna stopa u zakonu ostaje maksimalno 3,75.

To je jedna demografska mjera i u zadnjih šest mjeseci obitelji koje su dobile subvencionirani kredit povećale su se za 151 osobu, rekao je ministar Štromar koji očekuje donošenje zakona prije ljetnog raspusta Sabora, a natječaj na koji se može prijaviti bit će objavljen u rujnu.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!