12:14 / 19.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Štromar u Pregradi: Povećava se kvota za strane radnike u građevinarstvu

-

-

Foto: - / -

Kvota je povećana za tisuću, i to odmah, a o drugoj tisući može samostalno odlučiti ministar rada Marko Pavić ako bude potrebe.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar potvrdio je u Pregradi da Vlada donosi odluku o povećanju kvote za strane radnike u građevinarstvu, i to za tisuću radnika odmah, a o drugoj tisući će moći samostalno odlučiti ministar rada Mladen Pavić ako bude potrebe.

Predrag Štromar
je u Pregradi posjetio energetski obnovljenu zgradu Osnovne škole „Janko Leskovar”, a na pitanja novinara rekao je da važnijim od povećanja kvota smatra pripremu zakona koji će regulirati uvoz radne snage.

- Najbitnije je da pripremamo zakon kojim ćemo pojednostavniti regulaciju, liberalizirati tako da naši poslodavci, kada na burzi nema nekog radnika, može bez problema dovesti nekoga iz okolnih država. No cilj mog Ministarstva je da se vrate naši građevinski radnici iz Njemačke, Austrije ili neke druge zemlje i da ovdje mogu normalno živjeti od svoje plaće, naglasio je Štromar.

Subvencionirani stambeni krediti kreću opet u rujnu

Rekao je kako u Hrvatskoj ljudi trebaju bolje plaće i rješavanje stambenog pitanja, na čemu radi njegovo ministarstvo. Podsjetio je da subvencionirani krediti kreću opet u rujnu i da ih je dosada riješeno 5.300. Ponovio je ako je u 5.300 obitelji koje su dobile subvencionirane kredite, dosada rođeno više od 600 djece, da je to jedna prava demografska mjera.

Vezano za energetsku obnovu objekata Štromar je izvijestio da se trenutačno u Hrvatskoj obnavlja njih više od 1.400, uglavnom u zdravstvu, obrazovanju te društveni domovi i u njihovu obnovu ulaže se 5 milijardi kuna.

- Mi dajemo 2,3 milijarde kao Ministarstvo sredstva iz europskih fondova. Danas smo ovdje u Pregradi, gdje je projekt energetske obnove vrijedan 5,3 milijuna kuna, od toga 3,1 milijun daje Ministarstvo, pojasnio je Štromar dodajući da su radovi završeni za manje od dvije godine otkada je donesena oduka i  dodijeljena sredstva.

Ovdje se štede energenti, konkretno 65 posto, koje će županija moći koristiti za nešto drugo, dodao je. Ponovio je da takvi projekti donose više koristi, građevinska industrija ima više posla, a radnici u građevinarstvu imaju povoljnu situaciju da dobiju veće plaće.

Za same cijene u građevinarstvu je rekao da su od 2008. znatno pale, ali da sada napokon ima kvalitetnog posla i da će tom sektoru biti mnogo lakše.

- Naš zadatak je da napravimo jedan kontinuitet. Da se u sljedećih deset godina zna da ćemo u građevinski sektor uvijek investirati određeni iznos.

Na pitanje o novom natječaju za energetsku obnovu Štromar je najavio krajem godine dodatnih 600 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada.

Pozvao je gradonačelnike i načelnike da se pripreme za taj natječaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!