09:24 / 09.05.2018.

Autor: M.M./HRT

Štromar: U tijeku je javna rasprava o Zakonu o subvencijama stambenih kredita

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenje Predrag Štromar gostovao je u emisiji "A sada Vlada". Govorio je o Zakonu o subvencijama stambenih kredita za mlade.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenje Predrag Štromar gostovao je u emisiji "A sada Vlada". Govorio je o Zakonu o subvencijama stambenih kredita za mlade, koji je do 19. svibnja na javnoj raspravi. Pozvao je sve zainteresirane da se putem sustava e-građani uključe u raspravu jer će s konačnim prijedlogom ići na Vladu za 2-3 tjedna.

Istaknuo je da su morali ići u izmjene Zakona o subvencioniranju kredita jer je bio jednokratan, samo se jednom moglo javiti na natječaj i po postojećem zakonu nije se mogao otvoriti novi natječaj.

U tom zakonu promijenit ćemo i način subvencioniranja. Četiri godine subvencije produljit ćemo na pet, ali subvencije neće bit 50 posto za svaki kredit, nego će biti prema indeksu razvijenosti općine ili grada u kojem se kupuje stan, kuća ili gradi kuća. Subvencija će biti 30 posto u najrazvijenijim općinama, gradovima, a 51 u najnerazvijenijim općinama, rekao je ministar Štromar.

Istaknuo je i da bi htjeli da Sabor donese izmjenu Zakona prije ljeta kako bi između srpnja i rujna odradili sve ostalo – pisanje novog pravilnika, napravili natječaj i za banke, pa bi se već početkom rujna otvorio novi natječaj.

Ministar Štromar rekao je da su u Zakonu najviše moguće kamate 3,75, a na natječaju smo dobili od 3,04 do 3,75 posto. Očekujemo i kamate niže od 3 posto jer u tih godinu dana izmijenili su se uvjeti u bankarskom sustavu. Stabilnost bankarskog sustava postala je veća, a i stabilnost države je veća, rizik je manji i kamate se smanjuju.

Dodao je da se na natječaj može prijaviti osoba mlađa od 45 godina koja nema vlastitu nekretninu.

Istaknuo je da je ovo i jedna dobra demografska mjera jer je do sada više od 160 djece rođeno u obiteljima koje su kupile stan, kuću na prošlogodišnjem natječaju.

Ministar Štromar osvrnuo se i na legalizaciju. Rekao je da je bilo više od 800.000 zahtjeva, a da je riješeno više od 77 posto. Istaknuo je da se legalizirati mogu objekti koji su se nalazili na ortofotokarti snimljenoj 2011. Dodao je da je moguće predati zahtjev do 30. lipnja. Do sada je 13.000 zahtjeva, ali očekuje da će biti još prijava.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!