14:57 / 20.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Štromar: Vlada će sanirati kuće na svim klizištima - nužan registar

-

-

Foto: - / -

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je Sisačko-moslovačku županiju.
Potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, koji je obišao Hrvatsku Kostajnicu i obitelji koje su u prošlotjednom kliizištu ostali bez svojih domova, u Dnevniku je komentirao njihovu situaciju i najavio mjere kojima će im se pomoći.

"Mještani koji su ostali bez doma – njihova je situacija teška, skoro nezamisliva situacija. Zahvalni su svima koji su im proteklih dana pomagali. Razgovarao sam s njima. Oni svi žele ostati u Hrvatskoj Kostajnici i mislim da ćemo naći rješenje. Rješenje tražimo na dva načina – kao privremeni i kao trajni smještaj. Privremeni se već rješava. Neki su zasad smješteni kod rodbine, a onima koji su u hotelu privremeni smještaj naći ćemo u državnim stanovima, to se već dogovara", kazao je Predrag Štromar u Dnevniku HTV-a.Dodao je kako je trajno rješavanje problema onih koji su ostgali bez doma – traženje novog doma. Novac je, kazao je Štromar - osiguran, i to za cijelu državu. Vladinim zaključkom rješavat će se i problemi novih klizišta. "Što se tiče natječaja za saniranje klizišta, koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva, odobreno je 10 mil. kn, ali to je natječaj za klizišta koja prijete cestama. Morat ćemo naći nova sredstva", dodao je. Štromar je kazao kako se moraju izraditi registri klizišta. Trenutno postoje samo za dijelove sjevera Hrvatske. "Izrada će potrajati, ali postoje nove tehnologije koje to mogu ubrzati. Kada dobijemo karte klizišta, uvrstit ćemo ih u prostorne planove", rekao je.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je Sisačko-moslovačku županiju. Sastao s gradonačelnicima Petrinje i Hrvatske Kostajnice te s obiteljima čije su kuće uništene u prošlotjednom aktiviranju klizišta. Obećao je što skorije rješavanje pitanja trajnog zbrinjavanja te potvrdio da je Vlada donijela odluku o sanaciji svih kuća na svim klizištima u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!