20:22 / 03.07.2019.

Autor: Andrej Rašljanin/HRT

Strože kazne za najteže prometne prekršaje

-

-

Foto: - / -

Nove zakonske izmjene predviđaju znatno strože kazne za najteže prekršaje poput prekoračenja brzine ili vožnje pod utjecajem alkohola.
Na sjednici Vlade sutra bi trebao bi biti prihvaćen konačan prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Cilj je smanjiti broj poginulih i približiti se europskom prosjeku. Tragična nesreća dogodila se i jučer, ovaj put u Labinu.

Žena je jučer poslijepodne smrtno stradala kada je s unukom prelazila pješački prijelaz u Labinu. Na njih je naletio motociklist. 62-godišnjakinja je 126. poginula osoba u prometnoj nesreći ove godine.

- Obzirom da se nije kretao dovoljnom sigurnosnom brzinom, nije uspio zaustaviti motocikl i udario je 62-godišnju pješakinju koja je zajedno s djetetom prelazila kolnik, izjavila je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske

Stroži zakon sutra će se naći na Vladi. Policija njime želi stati na kraj ugrožavanju života na cestama.

- To namjeravamo postići na način da one vozače koji sustavno i grubo, pa ja bih čak rekao i namjerno čine one najteže prometne prekršaje maknemo s hrvatskih prometnica, kaže Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

50 kilometara na sat iznad dopuštene brzine, vožnja u pijanom stanju, odbijanje alkotesta, vožnja bez položenog ispita, prolasci kroz crveno svjetlo... Umjesto s minimalno 5 tisuća kuna sada će biti kažnjavani s 10 tisuća. Također, umjesto najviše 3 negativna boda, sada će se moći dobiti 6. Na dulji rok će se oduzimati vozačke dozvole.

- Ako drugi puta vozač napravi takav prekršaj, najmanje na 6 mjeseci, ako treći puta napravi i svaki sljedeći najmanje na 12 mjeseci, što dosada nije bila obavezna mjera, nego je bila samo mogućnost, dodaje Mataija. 

A po novome se neće oduzimati samo dozvola. Vozilo kojim se tri puta ponovi najteži prekršaj bit će privremeno oduzeto vlasniku na najviše 15 dana.

- A naravno, kad vam netko oduzme vlasništvo, a drugi dan vam takvo vlasništvo, odnosno vozilo itekako treba, a ne možete obavit to, onda se zapitate  da li je to bilo vrijedno, odnosno da li ćete drugi put takvu pogrešku napraviti, rekao je Rajko Horvat, voditelj Katedre za tehniku cestovnog prometa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti.

A ako ne držite razmak među vozilima na autocesti, bit ćete kažnjeni s 2000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!