13:09 / 03.03.2021.

Autor: M.M./HRT

Božinović: Vrpcama će se ograditi mjesta spontanih okupljanja

Okupljanja mladih ispred HNK

Okupljanja mladih ispred HNK

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite osvrnuo se na najavu strožih kontrola spontanih okupljanja.

- To je preventivnog karaktera. Komunalni redari s policijskim službenicima pokušat će neke bitne dijelove grada ograditi nekim trakama. Ta odluka nije represivna, ona je preventivna i šalje poruku da određena ponašanja i okupljanja sigurno nisu dobra. Vidjeli smo i slike nakon tih okupljanja u centru grada, koliko je tu ostalo posla za gradske komunalne službe. Moramo doprijeti do svih ljudi, u ovom slučaju mladih, da osvijestimo činjenicu da velika okupljanja nisu dobra s epidemiološke točke gledišta. Mi pratimo te pokazatelje, pratimo mobilnost stanovništva na Google Mobilityju i vidimo porast u zadnjih tjedan dana što nije dobro, rekao je.

- Svaki pojedinac može najviše pomoći tako da se pridržava osnovnih mjera. Ako je manja skupina ljudi, to je jednostavnije i manje rizično od velikih skupina ljudi koje nitko ne kontrolira. U tom kontekstu, a to smo i najavili na prošloj konferenciji, mi ćemo djelovati preventivno i kad je u pitanju održavanje temeljnih mjera i kad je u pitanju održavanje javnog reda i mira. Na nama je svima da u ovoj situaciji izdržimo što je moguće duže. Ovo nije situacija koja će nestati preko noći. Pojavljuju se nove varijante i za njih će vjerojatno slijediti korekcije i u samim cjepivima. Ulazimo u izazovno razdoblje, radi se o turističkoj sezoni, a onda opet jesen. Bitno je strpljenje i svijest svakog pojedinca jer bez obzira stara, nova ili mješovita varijanata mjere zaštite će uvijek ostati iste - održavanje distance, nošenje maski, provjetravanje. I ako tu postignemo rezultat, koji ovisi doslovno o svakom pojedincu, onda će razgovori na ove teme postati bespredmetni, zaključio je Božinović.

Epidemiološke mjere za Zagreb 

Za Zagreb je mjerama koje ostaju na snazi do 31. ožujka propisano obvezno pridržavanje svih epidemioloških mjera na svim društvenim i javnim okupljanjima, poput priredbi, misa, obreda, sportskih natjecanja.

- Preporučeno je povećanje broja tramvaja i autobusa u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja.

- Također, preporučen je pojačan nadzor neformalnih okupljanjima, koja su u posljednje vrijeme zabilježena u Zagrebu, primjerice ispred HNK ili na Jarunu.

- Organizatori dopuštenih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su kontrolirati provođenje epidemioloških mjera.

- Štićenicima domova za starije mjerama se omogućuje odlazak u obitelj na vrijeme dulje od pet dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge.

- Izlasci korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi na okućnicu ili terasu dopušteni su uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke udaljenosti od najmanje 1,5 metra, a posjeti korisnicima dopušteni su samo u vanjskim prostorima u ograničenom vremenu, a iznimno unutra, ako je riječ o nepokretnim korisnicima, uz ograničeno vrijeme, točan raspored i korištenje maski te jednokratnih ogrtača i nazuvaka.

- Izlazak izvan domova dopušten je iznimno samo korisnicima koji su preboljeli koronavirus unutar 90 dana od početka bolesti i korisnicima kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva.

- Rad ugostiteljskih objekata koji posluju u domovima, a nemaju poseban ulaz, ograničava se isključivo za korisnike i zaposlenike, uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme, stoji u odluci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!