18:26 / 23.01.2020.

Autor: Šime Vičević/V.K./IMS/HRT

Strože protiv nereda na sportskim natjecanjima

-

-

Foto: - / -

U Saboru se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji bi napokon trebao zaustaviti huligane.
U Saboru se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji bi napokon trebao zaustaviti huligane. MUP želi povećati sigurnost na stadionima rigoroznijim kažnjavanjem izgrednika. Oporba prijedlog naziva promašenim.

Ovakve scene na sportskim natjecanjima država želi suzbiti. Mjere bi trebale biti oštrije, kazne strože, a cilj je spriječiti nerede i rušenje ugleda Hrvatske.

- Izdvojiti one osobe koje tvrde da su navijači, a to nisu i omogućiti svima koji žele uživati u sportskim natjecanjima s prijateljima i obiteljima, da mogu nesmetano se družiti, govori Željko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja, dodao je.

To bi se trebalo postići uvođenjem alkotestiranja na stadionu, na koji neće moći ući nitko tko bude imao više od 0,5 promila alkohola u krvi. Sankcionirat će se i odbijanje alkotestiranja, nošenje fantomki, a najstrože fizički napad, kaznom do 25 tisuća kuna ili do 60 dana zatvora.

Vladajući očekuju da će na sportskim natjecanjima biti više reda i mira.

- Želimo potaknuti da policija može reagirati na licu mjesta i one koji žele počiniti određena nedjela i neka loša ponašanja, da ih jednostavno odstrane s tih natjecanja, naglasio je Domagoj Mikulić, saborski zastupnik HDZ-a.  

- Nismo kao liberali za represiju, ali očito s određenim grupacijama ili skupinama, ne može se drugačije pa je zato ovaj zakon u konačnici i donesen, istaknuo je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a. 

Oporba u izmjenama Zakona ne vidi konkretna rješenja.

- Nisam ponosan na svečanu ložu, koja troši bespravno novac tih udruga i tih ljudi. Riješite vi kriminalce u svečanim ložama, njih zatvorite pa će biti problem riješen, rekao je Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta.

- Uskoro bi se na saborskim klupama mogao naći prijedlog zakona o sprječavanju nereda u restoranima, prijedlog zakona o sprječavanju nereda u narodnjačkim klubovima, govori Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Bloka.

Zakon predviđa i zabranu prisustvovanja sportskim natjecanjima evidentiranim počiniteljima, kao i strože kažnjavanje oštećivanja sportskih objekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!