Stručni skup: Femicid zakonom regulirati kao kazneno djelo

11.04.2023.

15:34

Autor: Hina/HRT/V.G.

U Hrvatskoj se u 2022. dogodilo 13 femicida

U Hrvatskoj se u 2022. dogodilo 13 femicida

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Budući da se u Hrvatskoj lani dogodilo 13 femicida - ubojstava žena u intimnim partnerstvima, tu je vrstu zločina nužno regulirati zakonom kao kazneno djelo pa će se takav zahtjev dostaviti i Vladi na razmatranje, zaključeno je u utorak u Splitu na stručnom skupu koji je organizirala udruga Domine.

Problem 'femicida' postaje alarmantan te će posebna stručna skupina otići na pregovore s Vladom i tražiti da se zakonom ta pojava regulira kao 'kazneno djelo', što do sada nije bio slučaj, rekla je izvršna koordinatorica te udruge Mirjana Kučera, koja je i potaknula današnji skup u Splitu.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić istaknula je kako je to ministarstvo otvoreno za "poboljšavanje zakonodavnog okvira" i spremno razmotriti stručna mišljenja koja se odnose na femicid. Podsjetila je kako u sadašnjem zakonu postoji odrednica "teško ubojstvo" za koje su predviđene zatvorske kazne od 10 do 40 godina.

- Kroz edukaciju sudaca koji primjenjuju postojeći zakon treba poslati temeljnu poruku da ćemo kao društvo ići u borbu protiv ponašanja kojima partner, suprug ili bivši muž liši života blisku osobu, rekla je Šimundža-Nikolić.

Po njezinim riječima, osim zakona, kao društvo trebamo učiniti sve što je moguće da preveniramo ubojstva žena te da osvješćujemo javnost kako je to neprihvatljivo.

U raspravama je rečeno da se u Hrvatskoj trenutačno najčešće događa femicid u Zagrebu i Međimurju.

Istaknuto je kako je najčešći indikator planiranog ubojstva intimnog partnera "prisilna kontrola i ljubomora".

Također je istaknuto da se femicid najčešće događa do pola godine nakon razlaza intimnih partnera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!