16:42 / 12.01.2021.

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT

Stručnjaci iz Rijeke pomažu Banovini

-

-

Foto: - / -

Nakon razornog potresa, iz Rijeke put Banovine krenulo je 10-ak stručnjaka s Građevinskog fakulteta. Uz kolege iz cijele Hrvatske, na terenu su od jutra do mraka.
Odmah nakon potresa na Banovinu su stigli i stručnjaci riječkoga Građevinskog fakulteta. Važno je, kažu, prikupiti podatke, ne samo o šteti na objektima već i promjenama koje su se dogodile u tlu.

Nakon razornog potresa, iz Rijeke put Banovine krenulo je 10-ak stručnjaka s Građevinskog fakulteta. Uz kolege iz cijele Hrvatske, na terenu su od jutra do mraka.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ Otvoreno: Kako osigurati poštenu, sigurnu i učinkovitu obnovu Banovine?
➡️ Majske Poljane: Obitelj Paspalj već 14 dana živi u štaglju

- To su vam razrušene kuće, uplašeni ljudi, a vi im morate reći ne možete biti u toj kući, dobili ste crvenu naljepnicu, govori Davor Grandić, statičar, Građevinski fakultet u Rijeci.

Rade u timovima, po dvoje, a jedna ekipa pregleda 30-ak objekata. Prikupljaju se podaci kako bi se provele analize i utvrdilo na koji način prevenirati moguće katastrofe u sličnim situacijama.

- Potres je slučajan događaj, nitko ne može predvidjeti kada će se i gdje dogoditi, ali možemo prilagoditi svoju gradnju tome da imamo što manje štetnih posljedica, ističe Željko Arbanas, Zavod za geotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci. 

Uništeni objekti posljedica su promjena u tlu. Poremećaje u strukturi utvrđuje ekspertna skupina stručnjaka, upravo s profesorom Arbanasom na čelu. Na temelju toga, krenut će se u obnovu.  

- Upozorit će se na neke zone gdje se mogu pojaviti nova klizišta, upozorit će se na lokacije na kojima ne bi bilo pametno graditi. U svakom slučaju kako podaci budu pristizali, tako će se procjenjivati daljnje ugroze, kaže Arbanas.

Od opasnosti i oštećenja uzrokovanih potresima nitko nije izuzet. I riječko tlo moglo bi se tresti kao ono u Petrinji.

- Grad Rijeka ima relativno dobru sliku stanja građevina jer je većina grada građena nakon II. svjetskog rata, pogotovo nakon '64. kada je prvi put uveden pojam protupotresnog građenja. Nešto lošije stanje bilo bi vjerojatno na starim građevinama u centru grada, objašnjava Ivana Štimac Grandić, dekanica Građevinskog fakulteta u Rijeci.

- Ako gradimo prema normama, radimo uz nadzor onda bi rezultat trebala biti građevina otporna na djelovanje potresa, govori Davor Grandić. Jer potresi se ne mogu predvidjeti, ali s mogućnošću da će se dogoditi, moramo živjeti. Potrebno je aktivnije provoditi edukaciju i naučiti pravila ponašanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!