Stručnjaci: Priziv savjesti ne smije ometati pristup pobačaju

21.04.2023.

12:15

Autor: IMS/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Albina Gavrilovic / SHUTTERSTOCK

Pobačaj je prema trenutnom zakonu legalan medicinski zahvat i zato bi trebao biti besplatan, a priziv savjesti ne smije mu ni na koji način ometati pristup, što je u Hrvatskoj slučaj, istaknuto je uoči konferencije na temu dostupnosti sigurnog i zakonitog pobačaja.


Međunarodnu konferenciju čija je središnja tema problem uskraćivanja zdravstvene skrbi na temelju vjere ili savjesti organizirali su Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za reproduktivna prava i Inicijativa liječnika/ca za reguliranje priziva savjesti u medicini kako bi ukazali na probleme dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.

Ginekologinja Jasenka Grujić istaknula je kako dostupnost pobačaja sprečava ozbiljno odlijevanje u ilegalu koje trenutno postoji, a gdje uglavnom stradavaju siromašne i mlade žene.

- Ako je prema našem zakonu to legalan medicinski zahvat, on bi morao za osiguranice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje biti besplatan, ustvrdila je, naglasivši kako se u medicini i ginekologiji mora zauzeti čvrsti stav i reći da nešto što je zdravstveno, etički i pravno regulirano ne može imati oponente u struci.

Zakon iz 1978. kojim se regulira pobačaj ocijenila je odličnim, navodeći da su njime spašeni životi tisućama žena, ali smatra da ga treba modernizirati.

Ključ je zakona u primjeni


Sanja Cesar iz CESI-ja slaže se da imamo zadovoljavajući zakon, ali naglašava da je ključ zakona primjena.

- Da se primjenjuje na način na koji je napisan, i kada bi ministarstvo pratilo i nadziralo njegovo provođenje, situacija bi bila puno bolja. Priziv savjesti ni na koji način ne smije ometati pristup pobačaju, što je u Hrvatskoj slučaj, istaknula je Cesar. Poručila je na prvom mjestu uvijek mora biti žena i njezino pravo na zdravlje.

Ustvrdila je da je neprihvatljivo to što cijele bolnice ne rade pobačaje, poručivši da medikamentozni i kirurški pobačaji trebaju biti dostupni u svim bolnicama. Zabrinjavajuće je i što institucije ne vode statistike o uskraćenim pobačajima.

Gotovo svakodnevne pritužbe oko ostvarivanja zdravstvene skrbi


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da gotovo svakodnevno zaprima pritužbe, najčešće građanki, u vezi s ostvarivanjem zdravstvene skrbi u vezi s reproduktivnim pravim - bilo da se radi o pristupu na prekid trudnoće, tretmanu tijekom trudnoće i porođaja.

- Te pritužbe ukazuju da je pitanje tretmana žena kada koriste zdravstvenu uslugu prilično turbulentno. Nedopustiv je pristup gdje postoji kolektivni priziv savjesti - radi se o pojedinačnom, a ne o kolektivnom pravu, naglasila je.

 Navela je da se u Hrvatskoj 59% liječnika poziva na priziv savjesti, dok je u Sloveniji ta brojka ispod 10%.

- Potrebno je ujednačiti i financijsku strukturu u vezi s prekidom trudnoće koja je u Hrvatskoj neujednačena, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!