17:08 / 03.07.2019.

Autor: Ante Raić/V.K./HRT

Stručnjaci rekli što misle o "zagrebačkom Manhattanu"

-

-

Foto: - / -

"Zagrebački Manhattan", "Grad u Gradu" i "Zagreb City"- neki su od naziva projekta koji je već podignuo puno prašine u javnosti. Na Arhitektonskom fakultetu okupili su se stručnjaci i otvoreno rekli što misle o tome.
"Zagrebački Manhattan", "Grad u Gradu" i "Zagreb City"- neki su od naziva projekta koji je već podignuo puno prašine u javnosti. Uoči izmjena zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana kojim bi zastupnici Gradske skupštine trebali omogućiti projekt, na Arhitektonskom fakultetu okupili su se stručnjaci i otvoreno rekli što misle o tome.

Prostor hipodroma i Zagrebačkog velesajma, na kojemu bi se trebao graditi tzv. Manhattan, prostire se na više od milijun četvornih metara. Struka je - najblaže rečeno - kritična. 

- Ovo je vjerojatno jedan od najgorih primjera planiranja priobalnog razvoja koje sam ikad vidjela, a time se bavim već 10 godina. Šokirana sam, istaknula je Kate Shaw, Sveučilište u Melbourneu.

Grupacija iz Abu Dhabija, koja bi trebala graditi "Novi Novi Zagreb", već pet godina gradi "Beograd na vodi".

- On je predstavljen kao nešto što će nama da donese prosperitet, novi identitet i slično, a zapravo je omogućavanje jednoj lokalnoj grupici bliskoj vlasti da se dodatno obogati kroz implementaciju ovog projekta, naglasila je Iva Čukić, Institut za urbane politike, Beograd.

A baš kao što su u Beogradu prostorni i urbanistički planovi prilagođavani projektu, isti scenarij sprema se i u Zagrebu. Gradski bi zastupnici sljedeći tjedan na sjednici trebali donijeti novi Generalno-urbanistički plan. Javna rasprava provedena je 2017., a izmjene vezane uz prostor hipodroma i Velesajma unesene su u zadnji čas.

- Cijeli postupak izrade programa za arhitektonsko-urbanistički natječaj, a poslije i detaljnog plana trajat će tri ili više mjeseci pa čak i godinu dana. Tu je veliko i to što rijeka Sava nije regulirana, a kreće se od toga kao da jest, rekao je Tihomir Jukić, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu, Arhitektonski fakultet.

A uz sve to, prema mišljenju Središnjeg državnog ureda za sport, Grad Zagreb bi prije iseljavanja konja do kraja godine trebao pronaći zamjensku lokaciju za hipodrom. A hoće li gradski zastupnici napraviti prvi korak prema Manhattanu, saznat ćemo već sljedeće srijede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!