07:00 / 28.12.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Kako izbjeći bacanje hrane? Evo što savjetuju stručnjaci

Kako izbjeći bacanje hrane

Kako izbjeći bacanje hrane

Foto: HTV / HRT

Ne bi trebalo biti mjesta bacanju hrane dok je više od 3 milijarde ljudi na svijetu nema dovoljno. Trećina globalne godišnje proizvodnje, što je oko milijardu 300 milijuna tona, izgubljena je ili bačena. Istodobno je više od 820 milijuna ljudi kronično pothranjeno. U Europskoj uniji svake se godine baci oko 90 milijuna tona hrane, odnosno 173 kilograma po osobi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje nastane oko 400 tisuća tona otpada od hrane, odnosno 97 kilograma po stanovniku, pri čemu najveće količine nastaju u kućanstvima - gotovo 80 posto. Tradicionalno, najviše se hrane baci u razdoblju poslije blagdana.

Dvije do tri vrste mesa, više priloga i salata, sedam vrsta kolača... Zvuči li poznato? Posljedica prekomjernog kupovanja i pripreme hrane za blagdane nerijetko je i njezino bacanje nakon blagdana. 


Evo što su građani o tome rekli u anketi.


- Pa nešto zamrznem...a nešto...hmmmm, pa bacim, rekla je jedna građanka.


- To ne postoji, sve se pojede, sve se spremi, zamrzne, odmrzava, kruh se poha, mrvi i tako. Ništa se ne baca, kazala je druga.


Oči su često veće od želuca. 


- Svatko od nas godišnje baci 75 kilograma hrane.  Tu ubrajamo i nejestive dijelove hrane, dakle, ne samo jestivu hranu već i one ne jestive dijelove koje bi u svakom slučaju morali bacit, primjerice ljuske od jaja, vrećice čaja i kosti životinja, rekla je rekla je Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane.


- Ne bacam, vrlo sam racionalna u pripremi hrane, tako da nema bacanja, nisu vremena ni prilike, rekla je građanka.


Najmanje hrane bacaju umirovljenici, a najviše mlađe zaposlene osobe i kućanstva s visokim primanjima. 


- Mladi profesionalci koji manje više vode jedan aktivan život i često mijenjaju svoje planove kroz dan, obitelji s malom djecom. Djeca su jako teška što se tiče planiranja njihovih, ajmo reći, afiniteta prema određenoj hrani, ali i količina koju mogu pojesti na dnevnoj bazi, kazala je Ilakovac.


Rješenje je, kažu stručnjaci, u vlastitoj kuhinji i dobrom planiranju.


Stručnjaci savjetuju kako izbjeći višak i bacanje hrane. Za početak napišite tjedni jelovnik, nakon toga napišite popis naimirnica, pođite s njim u kupovinu i probajte ga se pridržavati. I ono najvažnije - ne idite u kupovinu gladni.


A gladnih ima oko nas i zato idući put, prije nego što hranu bacite ili pretrpate košaricu, pogledajte oko sebe. Neki pun blagdanski stol mogu samo sanjati jer na spavanje odlaze gladni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!