16:38 / 11.11.2018.

Autor: T.V./D.N./HRT

Studeni - mjesec posvojenja

-

-

Foto: - / -

Studeni je mjesec posvojenja. Na to u Hrvatskoj čeka oko 400 djece, a godišnje ih se posvoji oko četiri puta manje iako je potencijalnih posvojitelja 1316.
Studeni je mjesec posvojenja. Na to u Hrvatskoj čeka oko 400 djece, a godišnje ih se posvoji oko četiri puta manje. Udruga Adopta tvrdi da sve manje djece dobije tu priliku, no u Ministarstvu demografije to opovrgavaju i navode da ih se godišnje posvoji oko stotinu. O problemima posvajanja - raspravljalo se na stručnom skupu "I ja želim obitelj". 

Do kraja listopada u Hrvatskoj je ove godine posvojeno 85 djece, dok ih je 2017. bilo 126, a u udomiteljskim obiteljima ili domovima za nezbrinutu djecu nalazi se preko 3.000 djece. Od toga, samo 413 djece ispunjava formalne uvjete za posvojenje, dok istovremeno postoji 1316 registriranih potencijalnih posvojitelja. "To pokazuje da se svakom djetetu može naći obitelj", rekla je predsjednica Adopte Andreja Turčin

Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod godinu je dana u zajedničkom projektu s udrugom Adopta. Pomaci su veliki. Godišnje bi se usvojilo jedno ili nijedno dijete, ove godine ček petero. "Mi imamo dobru suradnju s općinskim sudom, koji procjenjuje više činjenica vezanih za dijete i donosi odluku u interesu djeteta i na njegovu dobrobit. Jer jedno javljanje roditelja ne znači da on skrbi o djetetu i da je to dobro za dijete", kaže Anica Gusak-Krajinović, ravnateljica CZSS-a Slavonski Brod.

413. djece bez roditeljske skrbi trenutačno ispunjava uvjete za posvojenje. No ove godine posvojeno ih je samo 85. Udruga Adopta smatra da Ministarstvo demografije ne radi dovoljno na tom problemu. "Tražili smo da posvojitelji koji usvoje djecu stariju od 8 godina imaju pravo na roditeljski dopust - i to je odbijeno. Dakle, Ministarstvo zapravo ne čini ništa kako bi potaknulo posvojenje", tvrdi Diana Topčić-Rosenberg, Udruga Adopta. 

U Ministarstvu se ne slažu s tom ocjenom. Tvrde da broj posvojenja ne pada, odnosno da se na godišnjoj razini posvoji stotinu djece. "Nisu sva djeca za posvojenje, radi se nekad i o djeci koja žive kod svojih srodnika, za njih posvojenje nije najbolji oblik skrbi, što se tiče profila, iznimno su uspješni, od 45 objavljenih profila, dosad je 8 posvojene djece, tako da ćemo nastaviti raditi na tome", rekla je Tanja Žaja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dva su velika problema - postupak oduzimanja skrbi biološkim roditeljima traje jako dugo. S druge strane - potencijalni posvojitelji mnogo će teže usvojitistariju djecu, više braće ili sestara, djecu drugog etničkog podrijetla ili onu sa zdravstvenim problemima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!