16:18 / 02.03.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

Studenti arhitekture ovako vide novi Spinut

-

-

Foto: - / -

Nijedna od 17 studentskih vizija budućnosti tog dijela grada ne otima građanima prostor na račun stanogradnje i turizma.
Studenti arhitekture iz Splita, Zagreba i Ljubljane, u predvorju splitske gradske uprave predstavili su svoje viđenje regeneracije obalnog pojasa između park-šume Marjan i vojne luke Lora. Ovo je već četvrta godina da budući arhitekti promišljaju o zapuštenim i zanemarenim dijelovima Splita.

Zanimljivo je da nijedna od 17 studentskih vizija budućnosti tog dijela grada ne otima građanima prostor na račun stanogradnje i turizma.

Skupina ljubljanskih studenata, među kojima je i Splićanin, obalu prepušta pješacima, uz zadržavanje svih sportskih te uvođenje samoodrživih sveučilišnih sadržaja.

- Na taj način bi Agronomski fakultet pazio na sva polja, Kineziološki fakultet bi držao rekreacijska polja, Kulinarski fakultet te hotelijersko turistički pazio bi na Studentski dom, menzu itd, rekao je Petar Bakašun, student arhitekture na Sveučilištu u Ljubljani.

Ekipa splitskih studenata arhitekture, pak, uz obalu smješta i ugostiteljske sadržaje, u radu se vide i nove zgrade.

- Stambena zona je zamišljena kao produžetak stambene zone Spinut, a ovaj pojas zelenila je u stvari kopča koja spaja Marjan i Tursku kulu, kaže Mirna Duvnjak studentica arhitekture na Sveučilištu u Splitu.

U morski pojas mladi ipak ne diraju previše, što pozdravljaju i u Banovini.

Uređenje uvale Spinut nije u planu, no kako bi moglo izgledati posluša li se nove naraštaje, može se provjeriti na izložbi koja je otvorena do 13. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!