Studenti FSB-a organizirali prosvjedno "roštiljanje"

24.11.2022.

13:59

Autor: HRT

Studenti FSB-a prosvjeduju zbog zatvaranja menze

Studenti FSB-a prosvjeduju zbog zatvaranja menze

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu studenti su točno u podne organizirali prosvjedno "roštiljanje". Tako su reagirali na vijest da se njihova menza, koja posluje posljednjih 25 godina, iz tehničkih razloga zatvara do daljnjeg. Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu zatražio je od Državnog inspektorata koji je zatvorio menzu da ju ponovno otvori. I Studentski centar najavio je žalbu na rješenje o zatvaranju restorana na FSB-u.  a

Prosvjed na FSB-u

Prosvjed na FSB-u

Foto: HRT / HTV

- Državni inspektorat jučer je naprasno zatvorio restoran uz obrazloženje da visina stropa nije dovoljna. Menza FSB-a otvorena je 2005. godine i 17 godina visina stropa nije predstavljala problem, a jučer je naprasno predstavila problem, pa su studenti doslovni izbačeni iz restorana tijekom ručka, kazao je Nikola Kordić, student FSB-a i član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Istaknuo je da je i Uprava Fakulteta također, kao i studenti, iznenađena zbog zatvaranja menze. Ne znaju koji je točno povod i razlog tome. Zato se, dodaje Kordić, i raširila studentska inicijativa.

- Budući da studenti ne mogu računati na prehranu od strane države, studenti su simbolično pokazali da se mogu organizirati za sebe, napomenuo je Kordić.

SC će podnijeti žalbu Državnom inspektoratu


Studentski centar u Zagrebu (SC) priopćio je da će podnijeti žalbu na usmeno rješenje Državnog inspektorata temeljem kojeg je privremeno zatvoren restoran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. 


- Mi ćemo učiniti sve da restoran nastavi s radom i da se pronađe rješenje, izjavio je za Hinu ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak.


Dodao je da studentski restoran na FSB-u ima rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima za rad izdano 2005., sukladno Zakonu o gospodarskoj djelatnosti i da da u prostoru restorana nisu rađene nikakve preinake, niti je bilo promjena u procesu rada.


- O čemu god da se radi, rekao je, SC će kroz razgovore s Državnim inspektoratom pronaći alternativno rješenje.


Osim menze na FSB-u, ovog je tjedna zatvorena i studentska menza na 5. katu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 


Taj je studentski restoran također imao tehničke probleme, odnosno probleme s toplom vodom, koji su, kazao je Bošnjak, u međuvremenu uklonjeni.  Bošnjak.


- Relevantan broj studenata u menzu u NSK dolazi samo u vrijeme ispitnih rokova. Idući tjedan ćemo donijeti odluku o njoj, rekao je ravnatelj SC-a.


SDP optužuje HDZ da nastavlja sa snižavanjem studentskog standarda


Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki ustvrdio je da je iznenadna odluka o zatvaranju menze na Fakultetu strojarstva i brodogradnje nakon 17 godina poslovanja nastavak HDZ-ovog negativnog trenda snižavanja studentskog standarda.


Objasnio je kako to nije novost za SDP, jer su oni još prošli tjedan upozoravali da je HDZ započeo negativni trend zatvaranja menza.


- HDZ se očito ne može boriti s inflacijom i divljanjem cijena pa su nastavili sa snižavanjem studentskog standarda, rekao je Lukavečki.


Dodao je da HDZ nema ni dobru stambenu politiku za studente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!