18:34 / 18.11.2019.

Autor: Silvana Skočajić/IMS/HRT

Studenti nemaju povjerenje u institucije, svaki treći ima iskustva s korupcijom

-

-

Foto: - / -

Studenti kažu kako svojim radom ne mogu postići zasluženo, neki nivo koji bi trebali zaslužiti ako nemaju vezu u vladi ili ako nemaju osobu za pomoć pri zapošljavanju.
Više od 70 posto studenata ima nisko ili vrlo nisko povjerenje u institucije - pokazalo je istraživanje o percepciji korupcije i načinima njezina suzbijanja, provedeno na šest fakulteta. Najmanje vjeruju Saboru, lokalnoj samoupravi i sudovima. Kao uzroke korupcije naveli su neučinkovit kazneni progon, oportunizam te kulturu ponašanja.

Svaki treći anketirani student ili član njihove obitelji imao je iskustva s korupcijom. Njih 23 posto pokušalo je nekoga podmititi, a najviše se tražila 'veza' u zdravstvu. 

Studenti kažu kako svojim radom ne mogu postići zasluženo, neki nivo koji bi trebali zaslužiti ako nemaju vezu u vladi ili ako nemaju osobu za pomoć pri zapošljavanju, što je dosta obeshrabrujuće za mlade.

Mladi smatraju da bi korupcije bilo manje kad bi kazne bile primjerene. Kad se uvijek udari po džepu to se najbrže osjeti i najlakše se onda promijeni mišljenje.

Najmanje povjerenja imaju u Sabor, lokalnu samoupravu i sudove.

- Mislim da je jako važno da počinjemo od samog pojedinca što ujedno znači od javnih dužnosnika koji bi pokazali svojim ponašanjem jedne uzore u društvu tako da poštuju sami institucije koje se njih tiču tu prvenstveno mislim na Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, ističe Vedrana Jelušić Kašić, Deloitte Hrvatska.

- S našom aplikacijom transparentno gdje smo potpuno pokazali da svaki trošak građanin može vidjeti jednim klikom miša mi vraćamo povjerenje građana u institucije i najavljujemo borbu protiv korupcije na lokalnoj razini, objašnjava Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

A gdje je pravna sigurnost niska, otvaraju se vrata sivoj ekonomiji.

- Ako računamo da je to nekih 10 - 15 posto to vam je 40,50 milijardi kuna godišnje kad bi samo iz toga naplatili PDV to vam je već 10 milijardi kuna viška u proračunu što može onda ići za povećanje plaća, za manji porez, za manje parafiskalne namete, kaže Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Upravo je zato edukacija najvažnija u borbi protiv korupcije u društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!