Studenti održali sjednicu Sabora, zastupnici bi mogli nešto i naučiti

06:56 / 04.03.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Projekt „Simulirani parlament" okupio je ove godine oko 130 studenata prava, politologije i ekonomije zagrebačkoga sveučilišta.
U Hrvatskome saboru održala se 3. simulirana sjednica parlamenta studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt "Simulirani parlament" okupio je ove godine oko 130 studenata prava, politologije i ekonomije zagrebačkoga sveučilišta koji će, simulirajući rad saborskih zastupnika, raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

- I u ovoj raspravi, ali i u svom vašem djelovanju na falkultetu i u budućem profesionalnom životu - treba voditi računa o stručnosti, profesionalizmu, ozbiljnosti i odgovornosti. Samo to društvo i državu može gurati naprijed, poručio je uvodno studentima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Zakon o sprječavanju zloporabe droge posebno je bitan za mlade naraštaje, vrlo često tretiran iz različitih svjetonazorskih kuteva, radi se o problemu koji ima velike posljedice na sveukupnost zdravlja našeg društva, naglasio je Jandroković. Pozivam vas na argumentiranu raspravu, primarno se vodite načelima poštovanja drugačijeg mišljenja, izbjegavajte osobne napade na suprotstavljenu stranu i svojim raspravama budite ozbiljni, odgovorni i stručni, poručio je predsjednik Sabora studentima.

U ime predlagatelja zakonski prijedlog obrazložio je student Ekonomskog fakulteta i jedan od organizatora simulirane saborske sjednice Ivan Livančić, koji ujedno simulira klub vladajućih zastupnika, a sjednicu je vodila predsjednica parlamenta studentica Ekonomskog fakulteta Matea Šoljić. Oporbeni i nezavisni zastupnici sudjelovali su sukladno prethodnom dogovoru u pojedinačnoj raspravi.

Vrlo brzo razvila se žestoka rasprava - legalizirati marihuanu ili ne, pa se ni argumenti nisu birali. Ali nakon burne višesatne rasprave dogodilo se nešto što se u Saboru rijetko vidi. Vladajući su ipak prihvatili 2 od 5 amandmana oporbe i tako prihvatili izmjene zakona.

Danas je u Saboru obavljen dobar posao složili su se svi, pa bi možda i zastupnici od studenata mogli nešto naučiti.

Jedan od organizatora simulirane saborske sjednice student Fakulteta političkih znanosti Dominik Dragović rekao kako je generalni problem politička participacija mladih pa je organizacijom ovakvih događaja nastoje povećati, kao i politička pismenost koja nije na zavidnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!