Studentska menza, arhivska fotografija
Foto: Miranda Cikotic / Pixsell
Novi restoran Stop, najveći ugostiteljski projekt Studentskog centra u Splitu vrijedan 2,2 milijuna eura, otvoren je u ponedjeljak u sklopu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).
Novi restoran prostire se na 1500 četvornih metara, s kapacitetom od 500 sjedećih mjesta, čime postaje najveći studentski restoran u gradu. Osim prostrane natkrivene terase, prostor se ističe ostakljenim dijelom u obliku polukruga, tzv. akvarijem, zamišljenim kao dnevni boravak za studente.
Restoran Stop zamišljen je kao više od mjesta za obrok, postaje prostor susreta, učenja, zajedništva i održivih navika, istaknuli su iz Studentskog centra Split. Ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić istaknuo je da je riječ o najvažnijoj investiciji te ustanove u posljednjih 65 godina, koja je u cijelosti financirana vlastitim sredstvima.
Dnevni boravak za studente
Restoran je opremljen najmodernijom kuhinjskom opremom nove generacije, koja omogućuje visoku učinkovitost, očuvanje nutritivnih vrijednosti i energetsku učinkovitost. Na dnevnoj razini može pripremiti više od 5000 obroka, a studenti na raspolaganju imaju dvije samoposlužne linije, jednu za tople obroke i drugu za brzu hranu i pekarske proizvode, kazao je.
Poseban naglasak, dodao je, stavljen je na održivost i ekološku osviještenost. Ovo je prvi restoran Studentskog centra koji ima integrirane pultove za razvrstavanje otpada, čime potičemo studente na odgovorno ponašanje prema okolišu i promičemo kulturu održivosti. Usporedimo li se s drugim gradovima, možemo reći da nudimo više i bolje, a to prepoznaju i naši studenti i svi gosti koji nas posjećuju, zaključio je.
Važnost ulaganja u studentski standard
Na važnost ulaganja u studentsku prehranu osvrnuo se i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu
Jerko Šarić te rekao da prema brojnim anketama, provedenima među studentima u Hrvatskoj, Split redovito ima najbolje studentske menze.
- Vjerujemo da će se taj standard nastaviti i s ovim novim objektom, rekao je, ali i upozorio da je sustav studentske prehrane, kakav poznajemo, dugoročno teško održiv bez dodatne potpore. Apelirao je na resorno ministarstvo da poveća iznos subvencija kako bi se mogla zadržati visoka razina usluge.
Rektor Sveučilišta u Splitu
Dragan Ljutić naglasio je važnost ulaganja u studentski standard i kvalitetu svakodnevnog života studenata.
- Svaki put kada posjetim studentske prostore, uvjerim se koliko je standard prehrane naših studenata na visokoj razini, što me posebno veseli. Uz centralni restoran, studenti mogu kvalitetno jesti i na Ekonomskom fakultetu te na ostalim lokacijama što im omogućuje cjelodnevne aktivnosti na Sveučilištu bez brige oko osnovnih potreba, istaknuo je.
Među 400 najinovativnijih sveučilišta
Dodao je da Sveučilište u Splitu bilježi kontinuirani rast i međunarodnu prepoznatljivost, što potvrđuju i najnoviji pokazatelji.
- Nalazimo se među 400 najinovativnijih sveučilišta u svijetu, točnije na 79. mjestu, a prvi smo u jednoj od kategorija koje ocjenjuju otvorenost i mobilnost studenata. Također, visoko smo rangirani po kvaliteti potpore studentima. Ove smo godine upisali sedam do osam posto više brucoša nego lani, više od 300 dodatnih studenata, što potvrđuje da je Split postao atraktivno i kvalitetno sveučilišno središte, i za studente iz Hrvatske i za one iz inozemstva, rekao je Ljutić.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!