Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu smijenio Mihovila Miokovića

10:08 / 01.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Zagrebačko sveučilište

Zagrebačko sveučilište

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu smijenila je dosadašnjeg predsjednika Mihovila Miokovića, objavljeno je u četvrtak na Facebook stranici Zbora koji je opoziv zatražio zbog narušavanja njihova ugleda i nesavjesnog upravljanja njihovim financijama.

Nepovjerenje mu je izglasano natpolovičnom većinom glasova, odnosno s 28 za i dva suzdržana, te je za v.d. predsjednika Studentskog zbora izabran najstariji član skupštine, Marko Mimica, koji će voditi Zbor do izbora novog predsjednika.

- Vjerujemo da će novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu biti još aktivniji u provođenju projekata i transparentniji od samoga početka te da se ovakva situacija u Studentskom zboru više nikada neće ponoviti, dodaje se.

Još prije objavili su da nisu bili upoznati s nerazumnim i nepriličnim trošenjem na račun Studentskoga zbora koje je predsjednik samostalno odobravao. Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu odobrila je jedino financiranje audiovizualne opreme te, kako su naveli, ni jednu drugu stavku nije odobrila Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Sporne stavke, istaknuto je, također nisu bile uvrštene u financijski plan ni u prenamjenu proračuna izglasanu na sjednici Skupštine 14. travnja 2021. godine. Osim stavki Hoodice sa štikanim logotipom za Zdravo sveučilište i Saramonic VmicLink5 3TX+RX nabavljena oprema nije se koristila za potrebe provedbe projekata Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu niti su voditelji projekata tražili njihovo financiranje.

Članovima Studentskog zbora bili su dodijeljeni promotivni materijali, no članovi nisu bili upućeni u nabavljenu količinu kao i cijenu navedenih promotivnih materijala. U lipnju 2021. godine predsjednik Studentskog zbora samostalno je, ustvrdili su, naručio dodatne promotivne materijale u iznosu od 185.869,06 kn bez odobrenja Skupštine i informiranja kolega.

- Ovim sramotnim poslovanjem i našom neupućenošću (ali ne zbog nezainteresiranosti, već zbog predsjednikove oholosti da djeluje sam), neupitno je, i potpuno opravdano, narušen ugled studentskih predstavnika. Obvezujemo se djelovati potpuno javno i transparentno kako bi se povjerenje u studentsko predstavništvo u što bližoj budućnosti povratilo, dodaju.

Mioković je u ponedjeljak na svom Facebook profilu, u sklopu najave kandidature za reizbor za predsjednika Studentskog zbora, objavio sve fakture koje je potpisao u svom mandatu, kako bi njegov rad bio transparentan.

Međutim, mediji su proučivši račune zaključili kako je 700.000 kuna Mioković "spiskao" na skupe mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu. U razgovoru s medijima, Mioković je poručio da stoji za svojih odluka.

Lazibat je medijima podsjetio da financijski plan trošenja sredstava Studentskoga zbora donosi Skupština Studentskoga zbora, a potvrđuje sveučilišni Senat. Istaknuo je da su za odgovorno i namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovorna tijela Studentskoga zbora, odnosno Skupština, predsjedništvo i predsjednik. Stručne službe rektorata Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je, odgovorne su pak da se poslovni računovodstveni procesi provode transparentno i u skladu s zakonskim propisima.

Mladež HDZ-a u srijedu je najavila pokretanje stegovnog postupka vezano za daljnje članstvo u stranci Miokovića, a on je u četvrtak podnio u zahtjev za ispisom jer, kako je istaknuo, ne želi biti dodatni teret stranci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!