09:06 / 05.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Studio 4: Dora Kršul i Ivanka Toma o Ekspertnoj radnoj skupini

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 HRT-a razgovaralo se o izboru voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu obrazovne reforme.
Tko će biti na čelu Ekspertne radne skupine koja će donijeti odluku o budućnosti kurikularne reforme u Hrvatskoj, jesu li premijer Andrej Plenković i resorna ministrica Blaženka Divjak na različitim stranama i je li opet na testu opstojnost vladajuće koalicije, kako u Saboru tako i u Vladi?

Dora Kršul s portala srednja.hr za Studio 4 HRT-a kaže da su problemi oko izbora Ekspertne radne skupine zapravo ponovljena situacija s prošlim natječajem. "Iako se toliko inzistiralo na transparentnosti oko novog natječaja, mislim da je ona opet izostala, i to vrlo jasno. Meni je najzanimljivija izjava ministra Štromara od jučer, u kojoj on, relativizirajući eventualni izbor Matka Glunčića, govori da između ostaloga ne zadovoljava uvjete natječaja. Ja bih se tu zapitala gdje je bio HNS kada su mediji o tome pisali?", pita Kršul. 

U mreži Prvog: Zašto obrazovna reforma zapinje na kadrovskim pitanjima?

Dodaje da su kandidate evaluirali i Ministarstvo obrazovanja i Ured premijera te da su se usuglasili oko toga da uvjete i kriterije zadovoljava samo jedan prijavljeni kandidat, a to je dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Ivan Prskalo. "Ako se već toliko inzistira na transparentnosti, onda dajte poštujte uvjete natječaja koji ste sami raspisali", poručuje Kršul. Kaže da je očito da su premijer i ministrica na suprotnim stranama u ovom slučaju.

Mogu li prijepori oko izbora voditelja Ekspertne radne skupine izazvati ozbiljne potrese na relaciji HDZ-HNS? Ivanka Toma, novinarka Jutarnjeg lista smatra da će se učiniti sve da ne dođe do raspada koalicije. "Ovdje naprosto imamo jednu lošu političku situaciju koja je loše postavljena od samog početka i vidi se da od te reforme neće biti ništa dobro i ništa normalno. Imamo cijeli lanac nepovjerenja. Nije normalno da premijer bude na čelu jednog tijela koje se bavi uskim resorom kao što je obrazovanje", komentirala je za Studio 4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!