Studio 4: Srđan Šimac o SLAPP tužbama

14:32 / 27.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT/IMS

Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za mirenje i sudac Visokog trgovačkog suda

Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za mirenje i sudac Visokog trgovačkog suda

Foto: Studio 4 / HTV

Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za mirenje i sudac Visokog trgovačkog suda gostujući u Studiju 4 HTV-a pojasnio je što su SLAPP-tužbe.

- SLAPP tužba je na neki način kolokvijalno iskorištena od engleske riječi "slap", što znači "pljuska". Svaka tužba je pljuska. Kad god se obratite sudu protiv nekoga, vi ste zapravo nekome objavili rat, rekao je dodavši kako su mnogi ljudi u našoj zemlji izloženi tužbama.

Naše temeljno ljudsko pravo ne bi smjelo biti samo naše pravo na pristup pravosuđu, nego na mirno rješenje spora, kaže.

- Riječi mogu biti ubojite. One su kao odapete strijele koje slijeću na nečije rame i u svakodnevnom životu i u medijima. Nedovoljno vodimo računa o njihovoj snazi, dodaje.

Komentirajući tužbe i novinare, zaključuje kako se o svemu može pisati na različite načine.

- Naše najveće oružje je istina, informacija, etika. Međutim, ako koristite ocjene o osobama umjesto o njihovom ponašanju, onda je moguće doći u problem. Zadaća sudova nije da štiti bilo koje ljude, nego da štiti pravo na ljudskost, osobna prava. Svi mi imamo svoja osobna prava, ali ona nisu neograničena, dodaje.


Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!