20:02 / 03.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Sučeljavanje u Temi dana - 'za' i 'protiv' plutajućeg LNG-ja

-

-

Foto: - / -

U temi dana o ovoj su temi govorili energetski stručnjak Jasminko Umičević i energetski savjetnik općine Omišalj Ognjen Antunac.
Nekoliko tisuća građana prosvjedovalo je na riječkom Korzu protiv gradnje plutajućeg terminaala za ukapljeni plin na Krku. Smatraju da je projekt štetan za cijeli Kvarner jer nije zasnovan na ekološkim standardima, ne donosi dobit lokalnoj zajednici i krši mnogobrojne hrvatske zakone. "Kopneni LNG terminal DA - plutajući NE", poruka je s Korza stanovnika Primorsko-goranske županije, načelnika, gradonačelnika, političkih protivnika, branitelja.

"Cijeli je sustav protuzakonit jer se za plutajući terminal koristi lokacijska dozvola za kopneni terminal - bez da su se radile alternative ni za lokaciju ni za tip terminala", izjavio je u Temi dana energetski savjetnik općine Omišalj Ognjen Antunac. Smatra kako autori studije manipuliraju odlukama Vlade, jer odluka da je LNG strateški projekt ne znači da se konkretno radi o brodu za prihvat plinova i uparivanje.  Antunac je protiv plutajućeg LNG-ja i zbog ekoloških razloga - "jer se 300 m od turističkog i arheološkog Omišlja i plaže koristio klor". Nadalje, navodi kako Omišalj u tom slučaju nema nikakvu naknadu, "dok je u slučaju kopnenog LNG-ja postojala sinergija s okolišem i otvaranjem radnih mjesta".

Energetski stručnjak Jasminko Umičević kazao je kako uvijek u ovakvim slučajevima vrijedi izjava ' ne u mom dvorištu'. Nije želio govoriti o zakonitosti projekta jer postoje procedure prema kojima se odluke mogu i poništavati. Nije vidio ni izračune pa ih nije htio komentirati. "Postavio bih stvari drugačije. Montaža plutajućeg terminala, pod uvjetom da je sve zakonito - traje vrlo kratko, dok radovi na kopnenom terminalu traju 3 do 4 godine. Ovo je projekt koji donosi novi plin u Hrvatsku i dodatnu energetsku sigurnost. Ukoliko se terminal ne izgradi do 2020.  više ga nećemo vidjeti u Hrvatskoj", kazao je.

S tim se nije složio Ognjen Antunac. "Nije ovakav terminal jedino rješenje. Nisu Omišljani protiv LNG-ja. Oni su za ekološki prohvatljivu varijantu i da bude u skladu s onim što je zakonski odobreno", kazao je. Ponovio je: "Stalno govorimo o velikom LNG-ju, a nitko to nije pokušao 'izmjeriti'. Mi ne možemo više od dvije milijarde kubnih metara plina protjerati kroz plinovod, a želimo 'mega LNG'". Od ministra okoliša očekuje da se 8. ožujka, kad se usvaja studija - probudi kao ministar ekologije. 

Jasminko Umičević je kazao kako su svi terminali za ukapljeni plin utilizirani - ne rade punim kapacitetom. Uglavnom su smješteni u zapadnom dijelu Europe (Nizozemska, Velika Britanija, Španjolska, Portugal). Najslabije je razvijen jugoistok Europe i stoga je jak pritisak EU-a. Očekuje se da će 2020., kad ukapljeni plin počne stizati i s ove strane - smanjiti cijena plina u odnosu na ruski. "Međutim, nismo naivni", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!