14:35 / 15.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Suci odbacuju teze o "nedodirljivosti"

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Udruga hrvatskih sudaca priopćenjem je reagirala na, kako navode, neistinitu tezu nametnutu u javnosti o "nedodirljivosti sudbene vlasti".
Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćenjem je reagirala na, kako navode, neistinitu tezu nametnutu u javnosti o "nedodirljivosti sudbene vlasti", ocijenivši da ju se koristi u politikantsko-populističke svrhe i stvaranje dojma da su izvršna vlast i politika superiorniji u odnosu na sudbenu vlast.

Predsjednik UHS-a Damir Kontrec navodi u priopćenju da se javnim prostorom opet promovira i nameće teza o tzv. "nedodirljivosti sudbene vlasti" kojoj se predbacuje odgovornost za sve negativnosti u društvu, pa čak i za pojedinačna kaznena djela.

Teza o nedodirljivosti sudbene vlasti nije istinita i UHS je oštro odbacuje, poručuje Kontrec.

- Izmišljena teza o nedodirljivosti ima samo dnevnopolitičku korist i stvara javni dojam da su izvršna vlast i politika superiorniji u odnosu na sudbenu vlast. Trodioba vlasti (na kojoj počiva ustroj državne vlasti) organizirana je na način da nijedno državno tijelo ne upotrijebi vlast na uštrb slobode i pravne sigurnosti građana, poručuje predsjednik UHS-a.

Kontrec napominje da je rad sudbene vlasti transparentan, sudovi sude na temelju dokaza kojima stranke dokazuju ili pobijaju činjenice i primjenom zakona, a sudske pogreške mogu se ispraviti u postupku pravnog lijeka.

Pritom UHS podsjeća da kada sudbena vlast primjenjuje pravo, a posebno kazneno pravo, tada to znači da su svi ostali dijelovi društva zakazali.

- UHS pozdravlja argumentiranu i stručnu javnu raspravu te objektivne kritike. To doprinosi boljem i djelotvornijem sudstvu. Paušalne ocjene o radu sudova, koje nerijetko sažimaju upute političke vlasti i moći kako suditi, potkopavaju demokratski poredak i vladavinu prava, poručuje Kontrec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!