17:27 / 24.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Sucu Rogiću oslobađajuća presuda, tužila ga kolegica Klišmanić

-

-

Foto: - / -

Sutkinja Ivana Klišmanić tužila je Rogića za naknadu štete jer sumnja da je ona autorica pisma u kojem se iznose kvalifikacije o njegovu radu.
Sudac Željko Rogić, bivši predsjednik Općinskog suda u Zadru, nije kriv u postupku koji je protiv njega pokrenula sutkinja zadarskog suda Ivana Klišmanić tužbom zbog naknade štete u visini od 10.000 kuna, presudio je šibenski sud. Građanske udruge takvu su presudu ocijenile povijesnom.

Na čitanju prvostupanjske presude na Općinskom sudu u Šibeniku, gdje se od veljače vodio postupak, nisu se pojavili ni Rogić niti Klišmanić.

Sutkinja zadarskog suda Ivana Klišmanić tužila je kolegu Željka Rogića s istog suda za naknadu štete jer je 2015. zadarskim medijima izjavio kako sumnja da je ona autorica anonimnog pisma poslanog uime zadarskih sudaca u kojem se iznose kvalifikacije o njegovu radu u svojstvu predsjednika Općinskog suda u Zadru.

Kako je izrečeno u obrazloženju presude, zahtjev tužiteljice u cijelosti se odbija kao neosnovan jer nije bilo povrede časti, ugleda i dostojanstva. Sud se ograničio na ocjenu je li tuženik u pismu povrijedio čast i ugled tužiteljice, a nije analizirao druge okolnosti i odnose između stranaka. Ipak, prema mišljenju suda, riječ je o izričaju i stajalištima koji izlaze iz okvira onoga kako bi se trebala ponašati osoba koja obavlja poziv suca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!