17:35 / 31.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Plenković i Jandroković izrazili sućut u povodu smrti Zvonimira Šeparovića

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Foto: Robert Anic/Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak sućut obitelj u povodu smrti Zvonimira Šeparovića, prof. dr. emeritusa i bivšeg ministra, istaknuvši da je njegov obol u povijesnim trenucima stvaranja hrvatske države bio izniman u svim područjima njegova djelovanja. 

- Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku uglednoga hrvatskog pravnika, znanstvenika i političara, gospodina Zvonimira Šeparovića. Kao vrstan znanstvenik u području pravnih znanosti svoj je akademski doprinos dao odgojivši mnoge generacije mladih hrvatskih pravnika. Ugledan profesor, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu te rektor Zagrebačkoga sveučilišta 1989.1991., svoja je znanja i iskustva prenosio predajući na domaćim i međunarodnim sveučilištima, naglasio je premijer Plenković u izrazima sućuti.

Prof. Šeparović bio je osnivač i svjetskog i hrvatskog Žrtvoslovnoga društva čiji su znanstveni radovi iz područja kaznenoga prava, kriminologije, medicinskoga prava, bioetike i viktimologije i međunarodno valorizirani članstvom u Europskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

- U svom će političkom angažmanu ostati zapamćen po doprinosu u radu više hrvatskih vlada; napose kao ministar vanjskih poslova u vrijeme priznavanja hrvatske države te ministar pravosuđa, naveo je premijer.

- Odlaskom Zvonimira Šeparovića Hrvatska je ostala bez uglednog znanstvenika i domoljuba, čiji je obol u povijesnim trenucima stvaranja hrvatske države bio izniman u svim područjima njegova djelovanja, dodao je premijer Plenković, koji je izraze sućuti obitelji Zvonimira Šeparovića uputio u svoje osobno ime i u ime Vlade Republike Hrvatske.

Prof. Zvonimir Šeparović, pravnik i nekadašnji ministar, umro je u nedjelju u Zagrebu u 94. godini.

Sućut predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu smrti Zvonimira Šeparovića


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je u ime Hrvatskog sabora i osobno uputio izraze sućuti obitelji Šeparović, u povodu smrti prof. emeritusa Zvonimira Šeparovića.

- Prof. dr. Šeparović ostat će u sjećanju hrvatske javnosti kao izvrstan stručnjak na području prava, posebno međunarodnog kaznenog prava, te političar koji je obnašao brojne visoke dužnosti u ključnim godinama moderne hrvatske povijesti.

Bio je ratni ministar vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i ministar pravosuđa te prvi hrvatski veleposlanik i stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu bio je dugogodišnji profesor te dekan i rektor Sveučilišta u Zagrebu. Autor je brojnih znanstvenih radova u područjima viktimologije, kaznenog prava i kriminologije koje je objavljivao u domaćim i inozemnim publikacijama, istaknuo je Jandroković.

Naglasio je i da je Šeparović dao velik doprinos hrvatskoj pravnoj znanosti, posebice kroz suautorstvo na pravnim dokumentima i aktima koji su bili važni i za međunarodnu afirmaciju Republike Hrvatske.

- U svom radu uvijek je pokazivao visoke profesionalne standarde i stručnost te zalaganje za nacionalne interese, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!