10:56 / 12.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Sućut u povodu smrti Tonka Maroevića izrazili Obuljen Koržinek, Plenković, Jandroković

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti i publicist akademik Tonko Maroević umro je iznenada u utorak poslijepodne u svom domu u Starom Gradu na otoku Hvaru.
U povodu iznenadne smrti akademika Tonka Maroevića, izraze sućuti uputili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti i publicist akademik Tonko Maroević umro je iznenada u utorak poslijepodne u svom domu u Starom Gradu na otoku Hvaru.

Preminuo akademik Tonko Maroević

U izrazu sućuti ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako odlazak tog cijenjenog pjesnika, povjesničara i prevoditelja ostavlja nenadoknadivu prazninu u hrvatskom kulturnom životu.

- S tugom u srcu i dubokom nevjericom primila sam vijest o iznenadnom odlasku akademika Tonka Maroevića, profinjenoga pjesnika, vrsnoga povjesničara umjetnosti, kompetentnog književnog znanstvenika, iznimnog prevoditelja s više stranih jezika, jednoga od rijetkih istinskih polihistora, renesansnog 'univerzalnog čovjeka' u suvremenoj hrvatskoj kulturi, ističe se u ministričinoj izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama ministarstva.

Vrstan govornik čiji će nam blistavi javni nastupi na likovnim izložbama i promocijama književnih dijela ostati u trajnom pamćenju, Maroević je iza sebe ostavio neizmjerno bogat književni i znanstveni opus koji ostaje sačuvan u brojnim tiskanim knjigama i drugim publikacijama, napominje ministrica.

- No, ono najvažnije što je Tonko Maroević ostavio iza sebe jest ljudska povezanost s mnogim prijateljima i kolegama, s brojnim studentima u kojima je zapalio iskru ljubavi prema književnosti i likovnim umjetnostima, s brojnim ljudima kojima je pomagao svojim primjerom, svojim djelima i svojim riječima, dodaje.

Za svoje trajne doprinose hrvatskoj kulturi Maroević je nagrađen brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

- Kao višegodišnji predsjednik Vijeća za knjigu te član raznih stručnih povjerenstava pri Ministarstvu kulture uvijek nam je bio nadasve dragocjen savjetnik i nepresušan izvor znanja. Njegove stručne procjene, širina intelektualnih interesa i suvereno kretanje beskrajnim prostorima hrvatskoga kulturnog krajolika trajno su obilježili brojne naše projekte, stoji nadalje u izjavi ministrice Obuljen Koržinek.

- Akademika Maroevića pamtit ćemo kao iznimnoga čovjeka i prijatelja, intelektualca nesvakidašnje radne energije koji se velikim opusom i istančanošću svoga izričaja, a ponajprije svojom izuzetnom ljudskom veličinom, zauvijek upisao u hrvatsku kulturnu povijest, istaknula je ministrica.

Uz izraze najdublje sućuti zbog njegova preranoga odlaska u ime Ministarstva kulture i medija te u svoje osobno ime, ministrica je poručila kako akademik Tonko Maroević "svojim odlaskom ostavlja duboku, nenadoknadivu prazninu u našemu kulturnom životu, ali istodobno zauzima povlašteno mjesto među onima koji su taj život trajno oblikovali i obogatili".

Plenković: Maroević je bio osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije

- Sa žalošću sam primio vijest o odlasku akademika Tonka Maroevića, hrvatskoga književnika, prevoditelja i vrsnoga povjesničara umjetnosti. Uglednoga znalca hrvatske književnosti i likovne umjetnosti pamtit ćemo po desetljećima minucioznog i predanog rada u interpretiranju i prožimanju dviju umjetnosti generacijama studenata, te široj kulturnoj javnosti. Činio je to brojnim monografijama, nadahnutim prijevodima, kao i autorskim djelima, stoji u izrazu sućuti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića upućenoj obitelji akademika Maroevića.

- Tonko Maroević bio je osoba vedroga duha, intelektualne znatiželje i ogromne erudicije. Pamtit ćemo ga i kao promotora mnogih knjiga i izložbi, osobu prisutnu u javnom životu, po njegovim nadahnutim interpretacijama umjetnika i umjetničkih djela, ali i kao angažiranog intelektualca koji je kroz svoj rad neizmjerno pridonio upoznavanju šire javnosti s bogatstvom hrvatske kulture i baštine. Nagrađen je brojnim priznanjima i nagradama, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

- Bio sam posebno počašćen kada se u travnju 2016. odazvao mom pozivu da u Europskom parlamentu obilježimo veliki jubilej, 2400 godina Staroga Grada na otoku Hvaru, gdje je sudjelujući na skupu "Otoci Faros & Paros Milenijske mediteranske veze", nadahnuto govorio o svome otoku Hvaru i privrženosti Mediteranu. Otok koji je čuo njegov prvi glas čuo je i njegove posljednje riječi, upravo one koje za njim ostavljaju neizbrisiv trag. U ime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti i poštovanja, stoji u izjavi predsjednika Vlade Plenkovića.

Jandroković: Njegov bogati književni i znanstveni opus ostat će nam vrijedno nasljeđe

- Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest da nas je iznenada napustio akademik Tonko Maroević, naš istaknuti književnik, povjesničar umjetnosti te likovni i književni kritičar i publicist.

- Akademika Maroevića trajno ćemo pamtiti kao iznimnog i vrsnog autora, književnog znanstvenika i istraživača suvremene hrvatske umjetnosti, pjesnika i prevoditelja, a njegov bogati književni i znanstveni opus ostat će nam vrijedno nasljeđe. Zauvijek ćemo ga se sjećati i kao sjajnog i inspirativnog govornika na brojnim likovnim i književnim promocijama diljem Hrvatske.

- Akademik Tonko Maroević svojim je cjelokupnim radom, za koji je zaslužio brojna priznanja i nagrade, ostavio neizbrisivi trag i dao veliki doprinos hrvatskoj kulturi, na čemu smo mu iznimno zahvalni.

- U ime Hrvatskoga sabora i osobno, poštovana obitelji, upućujem Vam izraze duboke i iskrene sućuti, stoji u brzojavu sućuti predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Matica hrvatska: Jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca i dobri duh hrvatske kulture

Tonko Maroević bio je jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca koji je Matici hrvatskoj, kao i cijelom hrvatskom društvu, dao jedan od najvećih pojedinačnih doprinosa hrvatskoj kulturi, riječi su iz sućuti Matice hrvatske u povodu smrti akademika Maroevića.

- Izgubili smo čovjeka koji je Matici hrvatskoj od obnove rada 1989/90., kao i cijelom hrvatskom društvu, dao jedan od najvećih pojedinačnih doprinosa hrvatskoj kulturi. Više dužnosti u upravnim tijelima u prošla tri desetljeća obavljao je čak i kada dužnosničke obveze nisu pripadale djelokrugu njemu bliskih i dragih pitanja umjetnosti, žarom koji je cijela Matica hrvatska prepoznavala, voljela i cijenila, navode u MH-u.

Kao "dobri duh hrvatske kulture", kako je za njega rekao pjesnik Krešimir Bagić, Maroević je više desetljeća aktivno sudjelovao u radu MH, njezina Nakladnoga zavoda i ogranaka kao autor, urednik, prevoditelj, priređivač i predstavljač knjižnih i periodičkih izdanja, kao organizator i promotor Matičina galerijskoga programa, naposljetku i kao Matičin dužnosnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!