11:27 / 28.03.2022.

Autor: HRT

Sud potvrdio: Daruvarac izlazi iz zatvora

Provođenje Darka Kovačevića Daruvarca/arhivska fotografija

Provođenje Darka Kovačevića Daruvarca/arhivska fotografija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Visoki kazneni sud potvrdio odluku o uvjetnom otpustu s izdržavanje kazne zatvora zatvoreniku osuđenom za tešku tjelesnu ozljedu i prijetnju. Iako Sud ne navodi ime zatvorenika, riječ je Darku Kovačeviću Daruvarcu koji je prije tri godine brutalno premlatio tada 18-godišnju djevojku u zadarskom kafiću.

Propćenje Vrhovnog kaznenog suda prenosimo u cijelosti:


Visoki je kazneni sud Republike Hrvatske sud donio rješenje kojim je odbio žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Sisku. Time je postalo pravomoćno rješenje o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora zatvoreniku koji je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 3 (tri) godine i 9 (devet) mjeseci za kaznena djela teška tjelesna ozljeda i prijetnja, koja je počinio 2018.


Datum otpuštanja zatvorenika na uvjetni otpust odredit će nalogom sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Visokog kaznenog suda.


Zatvorenik je dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj postaji. Javljanje mora biti jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta 9. listopada 2022. Mora se javljati i nadležnom probacijskom uredu koji će za njega izraditi pojedinačni program postupanja. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost suca izvršenja županijskog suda.


Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Zatvorenik je u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ''uspješan'', tijek izdržavanja kazne je bio uredan. Priznao je počinjenje kaznenih djela, prihvatio je izrečenu kaznu te osvijestio štetnost vlastitog postupanja. Izražava svoju kritičnost i spremnost promijeniti svoje ponašanje, odobrena mu je pogodnost izlaska koju je uredno koristio, a od ukupne kazne zatvora preostao mu je manji ne izdržani dio. Nema drugih kaznenih postupaka u tijeku, osiguran mu je posao. Zbog svega navedenog kaznionica je dala pozitivno mišljenje o prijedlogu za uvjetni otpust, a u izvještaju probacijskog ureda potvrđuju se okolnosti iz pozitivnog mišljenja kaznionice.


Visoki kazneni sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostupanjskog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito utjecalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela. U suprotnome uvjetni otpust će se opozvati i ponovno odrediti nastavak izdržavanja preostale kazne zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!