10:44 / 07.08.2018.

Autor: HRT

Sud privremeno zabranio štrajk u Croatia Airlinesu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sutra neće biti štrajka u Croatia Airlinesu. Nakon rasprave koja je trajala gotovo četiri sata, Županijski sud u Zagrebu, privremeno je zabranio štrajk.
Sutra neće biti štrajka u Croatia Airlinesu. Nakon rasprave koja je trajala gotovo četiri sata, Županijski sud u Zagrebu, privremeno je zabranio štrajk.

O njegovoj zakonitosti raspravljat će se na novom ročištu koje je zakazano za sutra u 10 sati.


Ako sud sutra donese odluku da je štrajk zakonit ukinut će ovu privremenu mjeru koju je donio danas, a štrajk bi u tom slučaju najranije mogao početi u nedjelju, rekao je odvjetnik sindikata Albin Hotić.

On smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu. Kazao je da je pravo radnika da štrajkaju kako bi prisilili poslodavce na neke ustupke koje im inače ne bi dali da radnici ne prijete obustavama rada.

Pozivati se na štetu u slučaju štrajka je kontradiktorno, to je kontradikcija u samoj interpretaciji, rekao je. Naglasio je da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi. Pozivati se na štetu, i to samo na temelju jednog dopisa ministra Butkovića, smatramo u najmanju ruku nedostatnim. Svakako ćemo se žaliti, imamo rok od osam dana, no privremena mjera ima odmah učinak, ali imamo pravo žalbe Vrhovnom sudu i to ćemo iskoristiti, rekao je Hotić.


Nakon propalih pokušaja dogovora s Upravom - sindikati Croatia Airlinesa za sutra su najavili štrajk. No, Uprava je zatražila njegovu privremenu sudsku zabranu.

Uoči ročišta na Županijskom sudu Antonio Čorak iz sindikata ORCA rekao je kako smatra da je štrajk legalan i legitiman. I dalje nemamo kolektivni ugovor. Sve od sebe smo dali da dođemo do njega jučer na sastanku. Stajališta se nisu pomakla tako da jedino što nam preostaje jest štrajk za koji se nadam, da će biti legalan, dodao je. Uprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA na jučerašnjem sastanku nisu postigli dogovor pa je sindikat ostao pri najavi početka štrajka u srijedu u 6 sati ujutro, a Uprava i nadalje izražava spremnost na dijalog. Uprava ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

"Sindikat ORCA ustraje u svojim zahtjevima iznesenim još u travnju 2017. godine, koji u financijskoj protuvrijednosti iznose dodatni trošak kompaniji od oko 53 milijuna kuna. To je za kompaniju u ovom trenutku uistinu neprihvatljivo i na takve uvjete nažalost nije mogla pristati", izjavio je Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!