14:55 / 02.05.2018.

Autor: HRT

Sud u Slunju: Thompson pokličem "Za dom spremni" nije remetio javni red i mir

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ni na objavi presude danas, kao ni na ročištu s izvođenjem dokaza nije bio nitko od ovlaštenog tužitelja, Policijske postaje Slunj te nitko nije najavio žalbu, a sutkinja je navela kako je rok za eventualnu žalbu osam dana.
Pjevač Marko Perković Thompson nepravomoćno je na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je tijekom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na proslavi obljetnice Oluje lani u Slunju uzviknuo poklič "Za dom spremni" jer, kako stoji u presudi, nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Sutkinja Nada Turkalj je u obrazloženju presude kazala kako izvođenjem te pjesme s pozdravom "Za dom spremni" Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav upotrebljavao kao službeni za totalitarnog režima NDH i njezine fašističke ideologije. Istaknula je kako dokaznim postupkom nije bilo dokazano da je Perković remetio javni red i mir na koncertu na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, odnosno 22. obljetnice vojno-redarstvene Oluje i Dana grada Slunja, jer je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

Ni na objavi presude danas, kao ni na ročištu s izvođenjem dokaza nije bio nitko od ovlaštenog tužitelja, Policijske postaje Slunj te nitko nije najavio žalbu, a sutkinja je navela kako je rok za eventualnu žalbu osam dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!