08:21 / 21.07.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S./V.G.

Split: Istraga protiv 12 osumnjičenih, za petero USKOK traži istražni zatvor

Policija

Policija

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Uskok je temeljem policijske kaznene prijave pokrenuo istragu protiv 12 osoba zaposlenika Grada Splita, investitora, projektanata, ali i inspektora i nadzornog inženjera, zbog sumnje da su investitoru hotela Ampora na Žnjanu i zgrade na Mejama omogućili korist od 3,2 milijuna eura.

Za petero osumnjičenih Uskok je zatražio istražni zatvor o čemu će sudac istrage splitskog Županijskom suda odlučiti sutra.

Sve osumnjičene terete za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Za spomenute nezakonitosti osumnjičene su zaposlenice splitskog gradskog ureda za graditeljstvo Lada Pocrnić Mladinić (58) i Ljiljana Poletti Kopešić (57), glavni projektanti Neven Mladinić (60), Emil Šverko (71) i Neno Kezić (56), inspektor zaštite od požara Željko Smajić (55) i nadzorni inženjer Zoran Morpurgo (76).

Pod istragom su i investitor Zvonko Kotarac (65), stvarni voditelj poslovanja tvrtke u poslovima izgradnje hotela na Žnjanu Ivan Kotarac (60), investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama Mario Jukić (54), predstavnica investitora Danijela Špalj (57) i savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu Boris Marelja (37).

U policiji i Uskoku tvrde da su prema unaprijed stvorenom dogovoru osumnjičeni počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita.

Sve s ciljem da bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama čime je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist.

Tako su zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. do 20. siječnja 2021. izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju.

Potom su protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana, izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole.

Osim toga navodno su bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti od najmanje 2.027,970 eura.

Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266,000 eura.

Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna, navodi policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, a Uskok je za petero uhićenih zatražio zadržavanje u istražnom zatvoru.

Još traje ispitivanje

- Prema našim informacijama u prostorijama USKOK-a na zadnjem katu u tijeku je ispitivanje posljednjem privedenog. Za njih pet USKOK će tražiti istražni zatvor, zbog ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, no hoće li to stvarno tako biti o tome će odlučiti sudac istrage Županijskog suda. Dakle, cijela ova akcija vrti se oko izdavanja dozvola. S jedne strane je ured za graditeljstvo grada Splita, s druge strane su splitski poduzetnici koji su, kaže tužiteljstvo, iskoristili svoj utjecaj i gradili hotele, stambene zgrade i svoje privatne kuće mimo pravila GUP-a. Danas je izašao u javnost još jedan smjer USKOK-ove akcije koja je usmjerena prema trgovačkom centru Joker i njihovoj voditeljici Danijeli Pralj koja je tražila, isto tako, da joj se izda dozvola za otvaranje jednog poslovnog prostora premda je znala da nisu ispunjeni svi uvjeti, odnosno nisu vatrogasne mjere poštivane. U kojem smjeru će ići ova akcija, hoće li se otvarati još nešto znat ćemo u danima u koji slijede, no odvjetnici privedenih kažu da nije bilo potrebe za ovakvom jučerašnjom akcijom, naime ovo se zna već nekoliko godina. Svi ovi spisi su poznati. Isto tako kažu da su svi dokumenti iz ovih akcija već odavno izuzeti, rekla je novinarka Ivana Šilović za središnji Dnevnik HTV-a.

- On je uredno platio posao arhitektima i on nije nikada imao razloga pomisliti i razmišljati o tome da nešto u toj dozvoli nije u redu ili da nešto nije u skladu s GUP-om, tvrdi Nediljko Ivančević, odvjetnik Marija Jukića.

- Još ne znamo hoće li za njega tražiti istražni zatvor ili ne. Čekamo. On nije ni direktor tvrtke, ni odgovorna osoba. On je stvarni voditelj, što to točno znači ja još uvijek ne znam, rekao je Vinko Gulišija, odvjetnik Ivana Kotarca.

PNUSKOK je obavio istražne radnje, a sada su privedeni pred USKOK.

- Kada ih ondje ispitaju, odlučit će se za koga će se tražiti istražni zatvor. Nakon toga treba ih ispitati i sudac istrage te sazvati ročište. Prema informacijama koje imamo, ročište bi trebalo biti sazvano najvjerojatnije sutra ujutro, javio je ranije HRT-ov novinar Dominik Strize za Regionalni dnevnik. 

Odvjetnici osumnjičenih rekli su kako njihovi klijenti odbacuju optužbe, odnosno tvrde da nisu počinili nikakve zakonom nedopuštene radnje za koje ih se tereti, odnosno za davanje i primanje mita radi ishođenja građevinskih dozvola za objekte koji za to nemaju zakonsko uporište.


- Moj klijent je u cijelosti negirao počinjenje kaznenog djela. Smatram da ne postoji osnova za podnošenje prijedloga za određivanje ikakve mjere opreza, a kamoli istražnog zatvora, rekao je Toni Marinković, odvjetnik osumnjičenog Nevena Mladinića te dodao kako eventualna privođenja istražnom sucu očekuje tek sutra ili večeras.

Noć proveli u pritvoru

- Dvanaestoro jučer privedenih, noć je provelo u policijskom pritvoru. PNUSKOK je obavio svoje istražne radnje, a sada su privedeni pred USKOK te kada ih on ispita odlučit će se za koga će tražiti istražni zatvor, izvijestila je Mariola Milardović Perić za Dnevnik HRT-a i dodala kako će ih tada ispitati sudac istrage i sazvati ročište.

Kako kaže, to će ročište biti najvjerojatnije sutra ujutro.

- Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. (20. 7. 2021.). Navedene radnje koje se provode u Splitu odnose se na 12 osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela, priopćili su iz USKOK-a.

- Nije bilo nikakve potrebe za tim privođenjima, spisi i dozvole koje su izdane već davno su završeni 2019. stoga 21. raditi privođenja mislim da nije potrebno, navodi Carmen Ivančević, odvjetnica Lade Pocrnić Mladinić.

- Naprosto izričito negira bilo kakvo nezakonito postupanje u ovom postupku, vrlo aktivno će se braniti, a on odgovara kao stavlja mu se na teret da je poduzimao nekakve radnje kao osnivač tvrtke, rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik Zvonka Kot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!