10:10 / 06.07.2019.

Autor: M.Š./I.H./P.F./HRT

Sudac odredio istražni zatvor za uhićene u akciji Tebra

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U velikoj policijskoj akciji Tebra - razbijanja kriminalne mreže u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uhićeno je 16 osoba, najviše u Zagrebu.
Sudac istrage na Županijskom sudu u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor za svih 15-ero uhićenih u velikoj policijskoj akciji "Tebra". 

Podsjetimo, nakon velike policijske akcije nazvane Tebra, u kojoj je u Hrvatskoj i BiH uhićeno više od 20 ljudi, osumnjičene za niz teških kaznenih djela tijekom jutra ispitali su USKOK-ovi istražitelji.

Dvoje po dvoje pristizali su u prostore USKOK-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici. Terete se za zločinačko udruživanje, preprodaju droge, palež automobila, premlaćivanje i planiranje napada na još neke osobe. 

U subotu navečer dovedeni su kod suca istrage koji je priihvatio prijedlog USKOK-a i odredio im istražni zatvor od 30 dana.

Policajci PNUSKOK-a su u koordinaciji s USKOK-om dovršili opsežnu višemjesečnu kriminalističku istragu kojom su obuhvaćene 23 osobe osumnjičene da su se u razdoblju od dvije godine udružile u zločinačko udruženje, s međusobno podijeljenim ulogama radi počinjenja različitih kaznenih djela, objavio je MUP RH.

Mnogi su otprije poznati policiji, a među njima su i odvjetnici te bivši i sadašnji policajci.

- Policija razotkrila međunarodnu kriminalnu organizaciju? 

Sumnja se da su posljednje tri godine u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 15,7 tona marihuane te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 11 milijuna eura koje su međusobno podijelili prema svojim ulogama i dogovoru.


MUP je priopćio kako se sumnja da su prvoosumnjičeni 37-godišnjak i drugoosumnjičeni 35-godišnjak od početka rujna 2016. do lipnja 2019. na području Hrvatske i BiH u zajedničko djelovanje povezali najmanje sedam osoba.

Riječ je o četvrtoosumnjičenom 38-godišnjaku, petoosumnjičenom 45-godišnjaku, šestoosumnjičenoj 43-godišnjoj policajki, sedmoosumnjičenom 40-godišnjaku, osmoosumjničenom 59-godišnjaku, dvadesetoosumnjičenom 39-godišnjaku, četrnaestoosumnjičenom 26-godišnjaku.

MUP dodaje kako su se osumnjičenici međusobno povezali kako bi kupnjom i preprodajom veće količine raznih droga stekli znatnu imovinsku korist.

Marihuanu kupljenu od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori organizirano su dopremali u BiH, odnosno na šire područje Ljubuškog, gdje je petoosumnjičeni uz pomoć policajke prenosio drogu preko granične crte između Hrvatske i BiH.

Drogu su zatim ili odvozili do osamnaestoosumnjičenog 43-godišnjeg kupca s područja Dugopolja ili su drogu osmoosumnjičeni, dvadesetoosumnjičeni i sedmoosumnjičeni u osobnim i teretnim vozilima prevozili na šire područje Zagreba gdje se preprodavala drugim osumnjičenicima.

Drogu su od preprodavača kupovali petnaestoosumnjičeni 33-godišnjak, šesnaestoosumnjičeni 42-godišnjak, sedamnaestoosumnjičeni 31-godišnjak, devetnaestoosumnjičeni 40-godišnjak, osamnaestoosumnjičeni te četrnaestoosumnjičeni koji su drogu isporučivali krajnjim kupcima. Krajnje kupce prethodno su pronalazili prvoosumnjičeni i drugoosumjničeni, precizirao je MUP.

Nadalje se sumnja da su prije prvoosumnjičeni, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni 57-godišnjak od prosinca 2017. do kraja lipnja 2019., na području Zagreba u zajedničko djelovanje povezali najmanje šest osoba. Riječ je o četvrtoosumnjičenom, devetoosumnjičenom 37-godišnjaku, dvanaestoosumnjičenom 43-godišnjaku, trinaestoosumnjičenom 47-godišnjaku i četrnaestoosumnjičenom, a koji su radi zastrašivanja i stvaranja osjećaja nesigurnosti kod oštećenih osoba njih fizički napadali te tjelesno ozljeđivali, odnosno zapaljivali njihove osobne automobile.

Uz to, šestorka je primjenom nasilja pokušavala naplaćivati dugove te prikrivala prethodno otuđene stvari, dodaje MUP. Riječ je o zapaljenju automobila VW Golf 6. prosinca 2017. na Vrbanima, a za čije je izvršenje prvoosumnjičeni na navedenu adresu dovezao zasad nepoznatu osobu koja je 21. siječnja 2018. zapalila i BMW u Vrapču.

Prvoosumnjičeni je naložio četrnaestoosumnjičenom te još jednoj osobi da 7. studenog 2018. na Prislavlju zapale Mercedes GLE 350D. Prvoosumnjičeni je dvojici za taj palež na raspolaganje dao i svoj motocikl.

Uz to, prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni dulje su pratili vlasnika VW Passata te su 2. travnja 2018., u pratnji četvrtoosumnjičenog i devetoosumnjičenog, stigli  do oštećenog u Savsku Opatovinu gdje je devetoosumnjičeni zapalio vozilo.

Prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni pripremali su fizički napad na osobu na području Zagreba, za što su angažirali jedanaestoosumnjičenog i dvanaestoosumnjičenog, ali su odustali od realizacije.

Prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni također su tijekom studenog 2018. prikrivali oduzeti Audi A6. Njih dvojica su na automobil stavili prije ukradene registracijske oznake te se koristili vozilom i davali ga na korištenje drugima.

Oduzeti luksuzni automobili i plovila

Uz to, prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni 29. lipnja, uz prijetnju, udarce i vrijeđanje, pokušali su protupravno naplatiti dug od oštećenika.

Policija navodi kako se 20 osoba sumnjiči da su kao članovi zločinačkog udruženja, počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u sastavu zločinačkog udruženja, prikrivanja počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, kao i pokušaj protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja.

MUP dodaje kako su od 20 osumnjičenika njih petorica od prije u istražnom zatvoru ili na izdržavanju kazne zatvora. Riječ je o četvrtoosumnjičenom, osmoosumnjičenom, desetoosumnjičenom, petnaestoosumnjičenom i sedamnaestosumnjičenom. Ostalih 15 osoba je u zakonskom roku predano pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu koja je podnesena USKOK-u.

Osim navedenih 20 osoba, kriminalističkim istraživanjem bile su obuhvaćene još tri osobe, od kojih je za dvije utvrđena sumnja da su počinile pojedinačna kaznena djela te da nisu djelovale u sastavu zločinačkog udruženja, a jednom hrvatskom državljaninu nije utvrđena osnovana sumnja.

Policija je protiv osumnjičenog 34-godišnjaka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede tajnosti postupka, redovitim putem podnijela kaznenu prijavu zagrebačkom ODO-u, dok je osumnjičeni 41-godišnjak kazneno prijavljen ODO-u u Karlovcu zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Na temelju policijskog zahtjeva, na području Ljubuškog 5. srpnja 2019. pretraženi su domovi na dvije lokacije s obzirom na to da petoosumnjičeni 45-godišnjak i sedmoosumnjičeni 40-godišnjak žive na području BiH. Tom prilikom pronađene su četiri puške, od čega tri automatske.

Tijekom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto 6,3 kilograma marihuane, 25 grama speeda, stabljika marihuane te sedam digitalnih vaga. Oduzeta su i dva boksera, gumena palica i jedna bejzbolska palica. Policija je otkrila i oduzela automatsku pušku, dvije puške, dva pištolja, dvije ručne bombe, 112 komada streljiva, 25.500 eura, 19.300 kuna, mobitele, SIM kratice, prijenosna računala, USB stickove te raznu dokumentaciju.

Od osumnjičenika su privremeno oduzeti Mercedes S 63 AMG, Porsche Cayenne, BMW 740d te dva plovila.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila. Osumnjičene osobe jučer su uhitili policijski službenici ekipa za posebne zadaće interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske, naveli su iz MUP-a RH.

Ispitivanje u zagrebačkom sjedištu USKOK-a

Još nije poznato tko se konkretno sumnjiči za paleže automobila Krešimira Antolića, bivšeg policajca i aktualnog Dinamova direktora sigurnosti, te planiranje napada na bivšeg predsjednika uprave tog kluba Igora Kodžomana.

Na ispitivanje u zagrebačkom sjedištu USKOK-a u subotu su dovedeni Tomislav Sabljo i Tomislav Sučić koji su uhićeni na Rabu.

Neslužbeno se doznaje kako bi zagrebački odvjetnik Andrej Ilić, koji se sumnjiči za sprječavanje dokazivanja, trebao biti ispitan tijekom subote na Općinskom državnom odvjetništvu.Odvjetnik Hrvoje Korša koji brani Sučića i Ilića rekao je da Sučić nije iznosio obranu, dodajući kako se njega sumnjiči za ozbiljna kaznena djela počinjena od 2016. do 2018. Ilićevo uhićenje Korša je nazvao cirkusom, objasnivši da se Iliću ne stavlja na teret djela za koja se sumnjiče ostali uhićenici. Pritom je dodao kako se nada da će Ilić nakon ispitivanja na ODO-u biti pušten na slobodu.

Branitelj uhićenog Karla Picka, odvjetnik Rafael Krešić, objasnio je u subotu da se njegova branjenika tereti za zloporabu droge.Među osumnjičenicima koji su u USKOK-u ispitani u petak jesu Đorđe Vuletić, Siniša Žalac i Josip Devčić. Neslužbeno se doznaje kako je dio uhićenika iznio obranu, a dio nije.

Žalčev branitelj, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, kazao je u petak kako je njegov branjenik iznio obranu, no nije htio ulaziti u detalje s obzirom na to da istraga nije javna. ''Mojem branjeniku stavlja se na teret pripadnost zločinačkoj organizaciji'', kazao je za Josipa Devčiča njegov odvjetnik Gordan Preglej.
Uhićeni su još Josip Nikić, Goran Vidović i Mario Rakidžija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!