07:39 / 21.01.2020.

Autor: I.G./M.M./HRT

Sudac prekinuo raspravu, Smiljana Srnec neće danas svjedočiti

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudsko vijeće nakon polusatnog vijećanja odbilo je prijedlog obrane za novim dokaznim prijedlozima te je rasprava završena.
Smiljana Srnec trebala je danas na varaždinskom Županijskom sudu iznijeti obranu na suđenju za ubojstvo sestre Jasmine Dominić prije 19 godina u Palovcu, no to se nije dogodilo.

Na samom početku ročišta obrana Smiljane Srnec zatražila je novo psihijatrijsko vještačenje, na što je državna odvjetnica Irma Bagarić istaknula da se tome protivi jer za to nema potrebe te da je sve rečeno na raspravi.

Obrana je zatražila i pozivanje novih svjedoka koji bi mogli rasvijetliti slučaj dok tužiteljstvo smatra da se vrti u krug te da za nove svjedoke nema potrebe.

Očevid je 16. veljače u Palovcu proveden nezakonito, smatra odvjetnik Smiljane Srnec Krešimir Golubić, a Državno odvjetništvo ga i u tom slučaju demantira. Tvrde da je profesionalno istraženo mjesto događaja te da se radilo o hitnoj dokaznoj radnji provedenoj u skladu sa zakonom.

- Izuzeli su se tragovi koji su bili dostupni, očevid se napravio po profesionalnim standardima, zaključila je državna odvjetnica Bagarić.

Sudsko vijeće nakon polusatnog vijećanja odbilo je prijedlog obrane za novim dokaznim prijedlozima te je rasprava završena. Novi termin ročišta zasad nije poznat.  

- Obrana je predložila izdvajanje zapisnika o škrinji kao nezakoniti dokaz jer smatra da je nad škrinjom trebala biti provedena pretraga. Pretraga i očevid su slične dokazne radnje međutim suštinska radnja među njima da se očevid može raditi u napuštenim prirodnim i javnim prostorima, obrana smatra da kad se provodi radnja u zatvorenim prostorijama, odnosno u nečijem domu, da se mora provoditi pretraga, u ovom slučaju pretraga nad škrinjom nije provedena, rekao je odvjetnik Golubić.Ono što sa sigurnošću znamo je da je Jasmina ubijena tupim predmetom s pet ili šest udaraca u području glave te je nakon toga nagurana u zamrzivač. Predmet kojim je ubijena nije pronađen. Ipak, forenzičari su pronašli Smiljanin otisak prsta u unutrašnjosti škrinje.

Na prvom ročištu Smiljana Srnec izjavila je da se ne osjeća krivom, a od 15. listopada ispitano je desetak svjedoka, vještaka, policijskih službenika i članova obitelji. Dok su majka Katarina Dominić i suprug Ivan iskoristili blagodat nesvjedočenja, tu je mogućnost odbacila Smiljanina kći Katarina koja je stala na stranu svoje majke te izjavila da je ona naložila njoj i njenom zaručniku da škrinju iznesu iz kuće te je očiste.

Doznali smo da je Smiljana dva puta zatražila ispitivanje na detektoru laži, no ono nije provedeno zbog njene konzumacije lijekova protiv bolova. Iako je većinu vremena Smiljana šutjela tijekom suđenja, u nekoliko je navrata verbalno napala svjedoke koji nisu govorili u njenu korist. Tako je susjeda okrivila da laže kad je istaknuo da je koristila Jasmininu osobnu iskaznicu prilikom putovanja u Mađarsku.

Dodajemo i da je Smiljanin odvjetnik Krešimir Golubić na posljednjem ročištu upozorio da je na jednoj fotografiji s obdukcije Jasmine Dominić uočena sijeda vlas pored ruke ubijene, a koja se nigdje ne spominje u dokumentaciji.

Odvjetnik Golubić nekoliko je puta upozorio da istraga nije provedena prema profesionalnim standardima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!