11:18 / 22.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Suđenje bivšem čelniku KOS-a Aleksandru Vasiljeviću

-

-

Foto: - / -

Na Županijskom sudu u Osijeku počelo je suđenje bivšem zapovjedniku KOS-a Aleksandru Vasiljeviću. Sudi mu se u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu.
Na Županijskom sudu u Osijeku počelo je suđenje bivšem zapovjedniku KOS-a Aleksandru Vasiljeviću. Sudi mu se u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Na teret mu se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u logorima Stajićevo i Begejci, te logorima koji su osnovani kao dio kaznionice u Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradišci. Tereti ga se da je sve znao, a da ništa poduzeo kako bi spriječio zlostavljanja i ubijanja hrvatskih zatočenika.

Također, tereti ga se da je umiješan u osnivanje koncentracijskih logora jer je u to vrijeme bio načelnik uprave sigurnosti saveznaog sekreterijata narodne obrane koji su dali zapovjed za osnivanje koncentracijskih logora.

Ovaj postupak će potrajati jer je sudac najavio 400 svjedoka. Prvi je bio Ivan Krznarić. Par puta su nas u Stajićevu izvodili na strijeljanje itd, u samoj Mitrovici nemilo sam bio zlostavljan, do iznemoglosti, da sam iks puta znao padati u nesvijest, ispričao je svjedok Ivan Krznarić.

Da je on osoba ključna za sve što se događalo u tim logorima govori činjenica da je on bio nazočan kad god su dolazili predstavnici međunarodnih organizacija. On je, Vasiljević, direktno organizirao prebacivanje iz logora Begejci, Stajićevo kada je međunarodni Crveni križ stavljao primjedbe na uvjete u tim logorima i opet ih je premjestio u svoju nadležnost u kaznionice, tvrdi Zvonko Bučević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!