Suđenje Glavašu: Nikola Jaman priznao da je lagao

05.11.2019.

09:43

Autor: B.V.M./HRT

default error photo
Nikola Jaman, svjedok na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženima za ubojstva i mučenje osječkih Srba 1991. priznao je da je na prvom procesu lagao kako bi spasio Glavaša
Nikola Jaman, svjedok na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženima za ubojstva i mučenje osječkih Srba 1991. priznao je da je na prvom procesu lagao kako bi spasio Glavaša.


Tada je tvrdio da Glavaš nije bio zapovjednik i da se nije miješao u vojne ovlasti, već da se kao sekretar za obranu bavio samo logistikom i nabavom oružja. A sada kaže da je Glavaš, ne samo vodio sve vojne postrojbe nego da je zapovijedao svima i svakomu u ratnom Osijeku.


Ponovljeno suđenje Glavašu

Nikola Jaman potvrdio je da je Branimir Glavaš bio glavni zapovjednik obrane grada Osijeka, kako je rekao alfa i omega za cijeli Osijek. U tom smislu bio je zapovjednik i njemu i njegovu zamjeniku Josipu Fehiru, ocu Krunoslava Fehira.


Jaman je rekao da je vjerovao u Branimira Glavaša jer je bio simbol otpora i obrane grada, no poslije se razočarao. Istaknuo je i da je dao ideju Glavašu kako da zataška ubojstvo Čedomira Vučkovića

Kazao je i kako sada, u ponovljenom suđenju govori drukčije, odnosno da je prije lagao, jer je sada bolestan.

- Nemam razloga da sada lažem, moj otac je bio ustaša i 6 godina u zatvoru. Mučila me savjest, sada spavam kao beba, rekao je Jaman.

Branimir Glavaš tvrdi da je Jaman danas lagao, te da postoji svjedok koji će to potvrditi, a bio im je domaćin u Njemačkoj.


Odvjetnik Branimira Glavaša Veljko Miljević današnji iskaz Jamana nazvao je potpunim fijaskom. On je, rekao je Miljević, danas očigledno lagao.


Podsjetimo, ovi događaji stari su gotovo tri desetljeća. Glavaš i njegovi suoptuženici početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Novo suđenje u tim slučajevima zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka s njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!