Suđenje osumnjičenoj za podmetanje požara

18.12.2019.

12:05

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o ženi koja je 2017. godine podmetnula sedam požara. Sada joj prijeti kazna od 10 godina zatvora, a šteta je procijenjena na gotovo 15 milijuna kuna.
Na Općinskom sudu u Šibeniku počelo je suđenje 53-godišnjakinji osumnjičenoj za podmetanje velikog šumskog požara u šibenskom zaleđu u srpnju ove godine.

Medicinska vještakinja procijenila je da je optužena raspravno sposobna, iako navodi da je psihički bolesna. Riječ je o ženi koja je 2017. godine podmetnula 7 požara. Sada joj prijeti kazna od 10 godina zatvora, a šteta je procijenjena na gotovo 15 milijuna kuna.

- Jel' vama jasno što vam se stavlja na teret? Kakav stav zauzimate prema ovom kaznenom djelu za koje se teretite?, upitala ju je sutkinja Dijana Jakoliš.

- Nisam kriva, kazala je optužena Marija Junaković.

- Da će državno odvjetništvo tijekom ove rasprave dokazati da je optužena Marija Junaković počinila ovo kazneno djelo za koje se tereti, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i to da ga je počinila upravo na način kako joj se optužnicom stavlja na teret, izjavila je Maja Dogan, općinska državna odvjetnica.

- Vrijeme kada je optužena ušla na A1 je 13:58:59. A dojava požara je u 13:58 dakle, požar je dojavljen u 13:59, dakle 59 sekundi prije nego li je optužena ušla na auto cestu. Iz ovih dokaza koje imamo neće biti moguće s visokim stupnjem izvjesnosti zaključiti da je optužena kriva, kazao je branitelj okrivljene, Oran Mataić

Obrana u pitanje dovodi i glavne dokaze - primjerice kocke za potpalu.
Iako je optužena snimljena kako ih kupuje, vještačenjem kocaka, tvrdi odvjetnik, nisu pronađeni otisci. Hrvatske šume traže više od 14 milijuna kuna odštete. Obrana pak - neovisno vještačenje štete.

Svjedočio je i Marijin suprug te još dvojica očevidaca požara, koji nisu bili na mjestu gdje je vatra buknula. Ako ju se proglasi krivom i ubrojivom, Marija Junaković može dobiti kaznu zatvora do 10 godina.

Suđenje se nastavlja sutra.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!