Suđenje Sanaderu bez Sanadera, svađa odvjetnika i sutkinje

19.09.2019.

11:48

Autor: M.Š./Hina/Hina

default error photo
Prošlog je tjedna Sanader hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti.
Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL idućeg će se tjedna nastaviti u Sanaderovoj odsutnosti jer je ustrajao na operaciji koljena unatoč mišljenju sudskog vještaka da se taj operativni zahvat mogao odgoditi.

Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović htjeli su odgoditi ročišta dok se njihov branjenik ne oporavi. Međutim sutkinja Maja Štampar Stipić je na temelju iskaza sudskog vještaka kirurga Božidara Šebečića zahtjev odbacila.

Sutkinja je kazala da su, nakon nalaza vještaka, Ivu Sanadera obavijestili da operacija nije hitna, no on je ustrajao na zahvatu nakon kojega su potrebna tri mjeseca rehabilitacije.

Obrana je najavila da će tražiti novo vještačenje.

Sanader, koji u remetinečkom zatvoru izdržava kaznu zbog primanja 'provizije' u slučaju Planinska, prošlog je tjedna zbog upalnih procesa hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti, a zatvor je sud izvijestio i da ga u KBC-u Zagreb očekuje operacija koljena.

Kako su rasprave u aferi Ina-MOL već sazvane do kraja godine, sutkinja je u četvrtak odlučila da će se rasprave održati bez Sanadera, uz objašnjenje da se sam doveo u tu situaciju.

Suđenje će se tako u utorak 24. rujna nastaviti ispitivanjem bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i bivšeg ministra financija Ivana Šukera, no Sanader neće pratiti njihov iskaz ni postavljati pitanja.

USKOK Sanadera u ovom slučaju tereti za primanje mita od čelnika mađarskog MOL-a, hrvatskom pravosuđu nedostupnog Zsolta Hernadija.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen, a pravomoćnu presudu je ukinuo Ustavni sud.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, USKOK Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćna, državi vrati 10 milijuna eura.

Inače, današnje suđenje je obilježila svađa između sutkinje i odvjetničkog tima Ive Sanadera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!